Do it yourself

# preparare mulci #frunze gradina #mulci #frunze

Frunzele, ideale pentru prepararea mulciului

Multi gradinari vad gramezile de frunze care sunt cazute ca pe o povara. Poate si din cauza muncii ce urmeaza de strangere a lor pe masura ce apare vremea rece. In schimb, frunzele moarte trebuie mai degraba sa fie vazute ca pe o oportunitate. Mulciul din frunze poate sa ajute mult intrega gradina si este o metoda ieftina de a aduce beneficii curtii. Citeste in continuare pentru a afla ce este mulciul si cum poti sa il folosesti in favoarea ta si a gradinii tale.

Ce este mulciul din frunze?

Mulciul este orice material care este pus intr-un strat pe suprafata solului pentru a ajuta pamantul si mediul lui si pentru a sustine peisajul. Sunt mai multe forme de astfel de mulci, insa acesta poate sa fie realizat si din frunze. El se descompune in timpul anului si va trebui sa fie inlocuit, dar intre timp se ocupa cu succes de fertilizarea solului si de materia lui organica.

Aceasta varianta de mulci este o situatie de castig atat din punct de vedere al faptului ca se poate descompune, atunci cand nu doresti sa il indepartezi chiar tu, cat si din punct de vedere al materialului ce este la indemana de folosit in timpul toamnei, atunci cand ai deja pomi in curte.

Mulciul din frunze imbogateste solul si perpetueaza ciclul vietii prin reinnoirea plantelor.

La ce este folosit mulciul din frunze?

Mai exact mulciul ajuta astfel:

  • Atunci cand este aplicat mulciul, acesta ajuta temperatura solului, paastrand pamantul cald in timpul iernii si rece in timpul verii si astfel protejand plantele.
  • Imbunatateste fertilitatea solului pe masura ce se descompune, ceea ce reduce nevoia de fertilizare extra.
  • Mulciul ajuta in ceea ce priveste hidratarea solului, pastrand umiditatea lui. Asadar se evita nevoia de udare.
  • De asemenea mulciul ajuta in ceea ce priveste cresterea plantelor nedorite. Sunt indepartate buruienile si nu mai este nevoie de folosirea ierbicidelor pentru sanatatea gradinii.
  • Ajuta la eroziunea solului in anumite ipostaze.

Mici trucuri pentru folosirea mulciului cu frunze

Cea mai buna metoda de a folosi frunzele este sa le rupi in bucati. Se poate face in mai multe feluri acest proces, insa cea mai indicata metoda este aceea a uscarii in prealabil. Ulterior, poti sa folosesti o masina de tuns iarba si sa le toci in bucatele foarte mici. Poti sa folosesti chiar si frunzele umede de dupa sezonul rece care au prins mucegai si care se vor descompune rapid in sol.

Poti sa folosesti straturi de 7- 10 cm de mulci deasupra solului si poti sa izolezi si tufisurile de trandafiri cu el.

Cu cat sunt mai mici bucatile de frunze, cu atat se vor descompune mai repede.

Compostarea cu ajutorul mulciului

Trebuie sa lasi frunzele intr-o gramada timp de doi ani pentru ca ele sa se transforme in ceea ce ai nevoie pentru compostare. Pentru acest lucru, este bine ca frunzele sa fie taiate tot foarte marunt, ca si in cazul mulciului. Trebuie tinuta gramada calda si umeda pentru rezultate bune.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului