Do it yourself

#depozitare vin butoi # butoi #depozitare vin

Cum te pregatesti corect pentru depozitarea vinului in butoi. Afla mai multe informatii utile

Pentru gospodarii de pretutindeni, toamna ii prinde muncind din greu pe podgoriile care se intind pe sute de hectare. Strugurii asteapta in bataia soarelui sa fie culesi, iar echipamentele necesare in procesul de productie sunt aliniate la punct si virgula in gradini. Fara indoiala, tehnologia si-a pus amprenta si asupra domeniului viticulturii, iar automatizarea unor actiuni contribuie la formarea unui vin de calitate fara prea mult efort si batai de cap.

 

De asemenea, nu trebuie trecuta cu vederea ultima etapa din cadrul acestui proces complex. Astfel, depozitarea presupune existenta unui mediu propice impletirii gusturilor si aromelor, in care poate sa incapa orice butoi de vin in conditii de maxima siguranta. Fie ca vorbim despre beci, pivnita sau chiar o crama, in calitate de producator trebuie sa te asiguri ca toate conditiile sunt indeplinite, iar vinul tau nu va suferi modificari neprevazute in materie de texturi si savori.

Conditiile in care trebuie sa depozitezi un butoi de vin si nu numai

Un produs excelent si care sa impresioneze chiar si cele mai dificile papile gustative trebuie depozitat in butoaie de calitate. Actiunea nu se opreste aici, caci aceste recipiente trebuie izolate de lumina soarelui, de diferentele mari de temperatura si de alti factori care pot interveni in mod negativ in procesele de maturare, fermentare si conservare. Un vin de calitate se cunoaste inca de la primul contact cu paharul si tocmai din acest motiv trebuie sa conturezi un mediu ideal din toate punctele de vedere.

1. Alege butoiul de vin potrivit pentru tine

In primul si in primul rand, alege butoiul care iti garanteaza indeplinirea obiectivelor tale. Pe piata se regasesc o serie de modele potrivite pentru toate buzunarele si care vin la pachet cu avantaje nebanuite. Astfel, un butoi de lemn este potrivit in situatia in care vrei sa conferi vinului noi arome. Butoaiele din plastic sau din fibra de sticla sunt produse relativ noi si se diferentiaza prin preturi accesibile, flexibilitate in utilizare si rezistenta impresionanta in timp. Nu in ultimul rand, celebra damigeana este usor de curatat si este prevazuta cu materiale de protectie care vor diminua sansele de accidente neprevazute.

2. Contureaza un mediu propice pentru formarea si depozitarea vinului

Vinul este fara doar si poate un produs sensibil la anumiti factori. Tocmai din acest motiv este recomandat sa se depoziteze in beciuri, la intuneric, departe de contactul cu razele soarelui si de diferentele extreme de temperatura. In caz contrar, lumina va degrada atat calitatea butoiului, cat si pe cea a vinului. Produsul obtinut nu se va ridica la cele mai inalte standarde si va fi greu de consumat.

De asemenea, temperatura optima in jurul careia vinul se mentine fara probleme este de 13 grade Celsius. Acesta nu trebuie sa inghete, intrucat toate proprietatile vor fi distruse. Totodata, nici temperaturile ridicate nu constituie un avantaj pentru procesele de fermentare sau maturare. Astfel, inainte de a folosi un butoi de vin asiugra-te ca sunt indeplinite conditiile de mai sus care tin de mediul din beci sau crama.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului