De asemenea, nu trebuie trecuta cu vederea ultima etapa din cadrul acestui proces complex. Astfel, depozitarea presupune existenta unui mediu propice impletirii gusturilor si aromelor, in care poate sa incapa orice butoi de vin in conditii de maxima siguranta. Fie ca vorbim despre beci, pivnita sau chiar o crama, in calitate de producator trebuie sa te asiguri ca toate conditiile sunt indeplinite, iar vinul tau nu va suferi modificari neprevazute in materie de texturi si savori.
Conditiile in care trebuie sa depozitezi un butoi de vin si nu numai
Un produs excelent si care sa impresioneze chiar si cele mai dificile papile gustative trebuie depozitat in butoaie de calitate. Actiunea nu se opreste aici, caci aceste recipiente trebuie izolate de lumina soarelui, de diferentele mari de temperatura si de alti factori care pot interveni in mod negativ in procesele de maturare, fermentare si conservare. Un vin de calitate se cunoaste inca de la primul contact cu paharul si tocmai din acest motiv trebuie sa conturezi un mediu ideal din toate punctele de vedere.
1. Alege butoiul de vin potrivit pentru tine
In primul si in primul rand, alege butoiul care iti garanteaza indeplinirea obiectivelor tale. Pe piata se regasesc o serie de modele potrivite pentru toate buzunarele si care vin la pachet cu avantaje nebanuite. Astfel, un butoi de lemn este potrivit in situatia in care vrei sa conferi vinului noi arome. Butoaiele din plastic sau din fibra de sticla sunt produse relativ noi si se diferentiaza prin preturi accesibile, flexibilitate in utilizare si rezistenta impresionanta in timp. Nu in ultimul rand, celebra damigeana este usor de curatat si este prevazuta cu materiale de protectie care vor diminua sansele de accidente neprevazute.
2. Contureaza un mediu propice pentru formarea si depozitarea vinului
Vinul este fara doar si poate un produs sensibil la anumiti factori. Tocmai din acest motiv este recomandat sa se depoziteze in beciuri, la intuneric, departe de contactul cu razele soarelui si de diferentele extreme de temperatura. In caz contrar, lumina va degrada atat calitatea butoiului, cat si pe cea a vinului. Produsul obtinut nu se va ridica la cele mai inalte standarde si va fi greu de consumat.
De asemenea, temperatura optima in jurul careia vinul se mentine fara probleme este de 13 grade Celsius. Acesta nu trebuie sa inghete, intrucat toate proprietatile vor fi distruse. Totodata, nici temperaturile ridicate nu constituie un avantaj pentru procesele de fermentare sau maturare. Astfel, inainte de a folosi un butoi de vin asiugra-te ca sunt indeplinite conditiile de mai sus care tin de mediul din beci sau crama.
Advertorial