1. Impletitura frantuzeasca
Aceasta este poate una dintre cele mai cunoscute variante de a pastra ceapa peste iarna si este estetic frumoasa, putand fi considerata cu adevarat un decor pentru zona in care este depozitata. Cum se realizeaza:
- Se culeg cepele si se lasa la uscat pe o suprafata aerisita sus si jos pana cand nu se mai vede atat de mult verde la capete, insa este bine sa se evite si o uscare prea mare pentru ca devine greu de manevrat totul. Coditele se vor rupe si vor deveni casante in aceasta situatie.
- Cand se incepe impletitura frantuzeasca se iau trei cepe si se pun si trei sfori groase industriale pentru a intari totul ca ansamblu.
- Se ia cate o ceapa si se adauga la impletitura de fiecare data cand se trece degetul peste fir, exact ca la orice impletitura de acest tip. Coada impletita va dedveni din ce in ce mai deasa.
- Este simplu de realizat. Dureaza doar cateva minute impletitura in sine si ia tot atat de mult timp pe cat ar fi durat curatarea lor de capete si plasarea intr-o punga tip mesh.
2. Cum sa pastrezi bulbii uscati de ceapa
Bulbii recoltati pot sa fie pastrati mult timp pentru ca elementele sulfuroase continute de ei ii ajuta sa se mentina proaspeti si sa nu se strice. Compusii sulfurosi sunt si cei care dau senzatia de usturime atunci cand sunt taiati. Pasii pentru pastrare sunt:
- Se verifica toti bulbii pentru ca este nevoie ca ei sa fie in perfecta stare. Nu au voie sa fie incoltiti sau sa aiba mucegai, sa fie moi sau stricati. Se indeparteaza si toate foitele cu probleme.
- Se taie picioarele de la o pereche curata de dres.
- Se pune in varful piciorului dresului o ceapa si apoi se leaga deasupra un nod. Se continua asa pana la ultima.
- Se atarna dresul cu cepele intr-un loc uscat si rece, la temperatura buna de 4 grade Celsius.
- Cand ai nevoie de o ceapa, poti sa faci o mica taietura in dres si sa scoti ceapa. Apoi poti sa o inlocuiesti tot in acelasi loc cu alta.
3. Cum sa stochezi ceapa tocata
Se spune ca o ceapa tocata este o atractie clara pentru virusi si bacterii, insa adevarul este ca ceapa are acei compusi sulfurosi care impiedica formarea imediata a unor astfel de probleme. Tot ce trebuie sa faci este sa pui ceapa tocata intr-un container si sa o depozitezi la frigider. Poti sa o consumi fara probleme in 7 pana la 10 zile.