Do it yourself

#pastrare ceapa iarna #pastrare ceapa # ceapa iarna #ceapa

Cum sa pastrezi si sa depozitezi ceapa pentru iarna

Sunt multe forme in care se poate pastra si depozita ceapa pentru perioada iernii, fiecare persoana putand alege varianta care o avantajeaza cel mai mult. Ceapa este un aliment de baza in orice gospodarie, asadar necesitatea de a o avea la indemana oricand este vizibila. De asemenea gustul ei face din orice preparat, unul delicios. Asadar, iata cateva variante de pastrare si depozitare corecta:

 

1. Impletitura frantuzeasca

Aceasta este poate una dintre cele mai cunoscute variante de a pastra ceapa peste iarna si este estetic frumoasa, putand fi considerata cu adevarat un decor pentru zona in care este depozitata. Cum se realizeaza:

  • Se culeg cepele si se lasa la uscat pe o suprafata aerisita sus si jos pana cand nu se mai vede atat de mult verde la capete, insa este bine sa se evite si o uscare prea mare pentru ca devine greu de manevrat totul. Coditele se vor rupe si vor deveni casante in aceasta situatie.
  • Cand se incepe impletitura frantuzeasca se iau trei cepe si se pun si trei sfori groase industriale pentru a intari totul ca ansamblu.
  • Se ia cate o ceapa si se adauga la impletitura de fiecare data cand se trece degetul peste fir, exact ca la orice impletitura de acest tip. Coada impletita va dedveni din ce in ce mai deasa.
  • Este simplu de realizat. Dureaza doar cateva minute impletitura in sine si ia tot atat de mult timp pe cat ar fi durat curatarea lor de capete si plasarea intr-o punga tip mesh.

2. Cum sa pastrezi bulbii uscati de ceapa

Bulbii recoltati pot sa fie pastrati mult timp pentru ca elementele sulfuroase continute de ei ii ajuta sa se mentina proaspeti si sa nu se strice. Compusii sulfurosi sunt si cei care dau senzatia de usturime atunci cand sunt taiati. Pasii pentru pastrare sunt:

  • Se verifica toti bulbii pentru ca este nevoie ca ei sa fie in perfecta stare. Nu au voie sa fie incoltiti sau sa aiba mucegai, sa fie moi sau stricati. Se indeparteaza si toate foitele cu probleme.
  • Se taie picioarele de la o pereche curata de dres.
  • Se pune in varful piciorului dresului o ceapa si apoi se leaga deasupra un nod. Se continua asa pana la ultima.
  • Se atarna dresul cu cepele intr-un loc uscat si rece, la temperatura buna de 4 grade Celsius.
  • Cand ai nevoie de o ceapa, poti sa faci o mica taietura in dres si sa scoti ceapa. Apoi poti sa o inlocuiesti tot in acelasi loc cu alta.

3. Cum sa stochezi ceapa tocata

Se spune ca o ceapa tocata este o atractie clara pentru virusi si bacterii, insa adevarul este ca ceapa are acei compusi sulfurosi care impiedica formarea imediata a unor astfel de probleme. Tot ce trebuie sa faci este sa pui ceapa tocata intr-un container si sa o depozitezi la frigider. Poti sa o consumi fara probleme in 7 pana la 10 zile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare