Perele sunt o sursa valoroasa de vitamine si minerale benefice pentru organism. Imbunatatesc starea de sanatate si sunt extrem de gustoase, insa, din pacate, sunt fructe sezoniere care ajung la marutitate si pot fi consumate doar toamna, chiar daca in magazine le gasesti acum pe tot parcursul anului. In acest articol iti dezvaluim insa cum poti pastra perele din recolta personala pana la venirea primaverii.
Trucuri de recoltare si pastrare a perelor
Inainte de a descoperi care sunt cele mai eficiente modalitati de pastrare a fructelor este important sa afli ca sunt cateva detalii ce tin de recoltarea in sine. Fermierii culeg perele inainte de a se coace. Motivele pentru care sunt recoltate inainte de maturitate deplina sunt lesne de inteles, in primul rand perele recoltate in parg rezista mai bine la transport si depozitare. Al doilea motiv tine de durata de viata, fructele astfel culese pot fi pastrate perioada mai indelungata.
Aceleasi reguli se aplica si in cazul fructelor obtinute de la pomii din livada de langa casa. Trebuie sa retii ca recoltezi perele coapte daca vrei sa le mananci sau sa le procesezi imediat. Daca doresti sa savurezi aceste fructe suculente peste doua saptamani este important sa le culegi cand ating maturitatea si sunt parguite.
Cum depozitezi perele dupa recoltare
Revenind la problema principala, trebuie mentionat ca modul de depozitare a fructelor depinde gradul de coacere. Daca perele sunt mature si incep sa aiba pulpa usor moale si zemoasa, trebuie sa le consumi cat mai rapid. In cazul in care sunt tari si au coaja ferma sunt numai bune de pus la pastrat.
Ca fructele sa fie pastrate corect este necesar sa fie depozitate intr-un mediu cu temperatura si umiditate controlata. In marile depozite acestea sunt tinute in camere speciale la temperatura constanta de -1℃ si umiditate de 85-90%. Temperaturile mai scazute produc daune fructelor, pe cand cele mai ridicate accelereaza procesul de coacere. In aceste conditii fructele pot fi pastrate pentru 3-5 luni. Pentru a te bucura de savoarea inedita a perelor, poti achizitiona vitrine frigorifice speciale care sa indeplineasca conditiile speciale de temperatura si umiditate. Aceste aparate electrocasnice mari sunt prevazute cu numeroase rafturi si au volum generos, astfel ca poti pastra si depozita cantitati suficient de mari de fructe.
Perele recoltate in conditiile mentionate anterior pot fi pastrate pentru cateva saptamani si in frigidere cu sistem de ventilare a aerului. Cele mai multe dintre dispozitive sunt prevazute cu sertare speciale de pastrare a fructelor si a legumelor, care asigura conditii optime. Chiar daca nu poti depozita astfel cantitati mari, te poti bucura de gustul deosebit si dupa 4-5 saptamani de la recoltare.
Perele se pastreaza bine in timpul iernii si in ladite depozitate in camari cu temperatura constanta de 10℃. Ca durata de coacere sa fie prelungita, fructele trebuie infasurate individual in hartie de ziar sau pergament.
In final trebuie mentionat ca perioada de pastrare a perelor este influentata si de soi. Anumite varietati rezista mai bine dupa recoltare decat altele. Un alt aspect important care asigura reusita operatiunii este cel de verificare. Indiferent de modul de pastrare, fructele trebuie verificate periodic, in timpul inspectiei trebuie inlaturate fructele care se coc si-si pierd din proprietati sau incep sa se altereze.
Sursa foto: pixabay.com