Do it yourself

#montare gard # design casa #amenajare casa #design interior

Cum sa montezi singur gardul in trei pasi?

Montarea unui gard de sarma pare la prima impresie sa nu fie o operatiune foarte grea, insa are nevoie de respectarea unor etape importante pentru ca acesta sa fie trainic si sanatos.

Imprejmuirea curtii este un element de securitate atunci cand locuim la casa. De asemenea, cu ajutorul unor garduri metalice din plasa ai putea delimita mai usor curtea din fata casei, locul frumos amenajat cu plante ornamentale, de curtea din spate, acolo unde ai putea sa realizezi o frumoasa gradina de legume. Se monteaza usor si nu necesita intotdeauna priceperea unui mester. In plus, atunci cand ai cumparat recent un teren pe care nu ai construit nimic, primul lucru la care ar fi bine sa te gandesti este montarea unui gard, ajutandu-te sa delimitezi mai bine locul ce iti apartine si astfel sa poti face planuri de constructie in viitor.

Pentru ca lucrarea sa iasa exact asa cum iti doresti, ar fi bine sa respecti trei etape importante, despre care vom vorbi mai jos:

1. Asigura-ti necesarul de unelte

Montarea unui gard are nevoie pe de o parte de priceperea ta, iar pe de alta parte de o serie intreaga de unelte. Vei avea nevoie mai mult ca sigur de ruleta, snur, cuie, ciocan, cazma, nivela cu bule, contrafise, stalpi, bormasina si manusi de protectie. Toate acestea iti vor fi de folos pentru ca gardul de plasa sa fie asezat cat mai corect. De exemplu, cu ajutorul unui snur vei reusi asezi gardul in linie dreapta, iar cu ajutorul unei rulete vei putea masura dimensiunile gardului.

2. Masoara si monteaza stalpii

Gardul de plasa nu poate fi montat fara stalpi de sustinere, asa ca din loc in loc este bine sa asezi un astfel de stalp. Distanta recomandata pentru montarea acestora este de 2.5 metri sau chiar mai devreme atunci cand schimbi directia de montare a gardului. Ca atare, daca ai finalizat o latura si o incepi pe urmatoarea este necesar sa asezi un stalp de sustinere chiar la inceputul acestei laturi. Pentru montarea acestor stalpi de protectie vei avea nevoie de ruleta pentru a fi sigur ca pastrezi distantele egale intre stalpi, dar si de manusi de protectie, pentru manevrabilitatea stalpilor. De asemenea, incearca sa te folosesti de ciocan pentru a face marcajele locului unde urmeaza sa fie asezati stalpii de sustinere. De exemplu, ai putea ca in locul unde urmeaza sa asezi un astfel de stalp de sustinere sa bati o bucata de lemn, stiind astfel ca acolo urmeaza sa asezi stalpul pentru gard. Pe aceste bucati de lemn se va aseza snurul sau sfoara, asa incat sa te asiguri ca linia gardului este dreapta. Cu ajutorul unei cazmale vei face gauri in pamant, chiar in locul unde ai pus acea scandura de marcaj. Pentru a beneficia de sustinere vei avea nevoie de saparea unei gropi de circa 30 centimetri latime, iar adancime de circa 1/3 din inaltimea stalpului. Dupa ce gropile sunt sapate, vei avea nevoie de asezarea stalpilor in ele, ajutandu-te de contrafise pentru a putea ancora cat mai bine stalpii in interiorul gropii. Cu ajutorul nivelei cu bule vei afla daca stalpul este plan sau nu. Stalpii de sustinere vor fi fixati fie cu ajutorul unei bormasini si mai apoi se va turna un amestec de beton in interiorul gropilor pentru durabilitate. Betonul turnat in interiorul gropilor se va uda cu regularitate in primele ore dupa turnare. Pentru a fi sigur ca stalpii raman drepti, ar fi bine sa legi o sfoara in partea superioara a acestora si sa vezi daca stalpii sunt sau nu pe linie. Daca nu sunt, indreapta-i rapid, pana la intarirea betonului.

3. Desfasoara plasa gardului

Pentru montarea plasei gardului vei avea nevoie de ciocan, manusi, cuie pentru gard si de plasa de gard.

Desfasoara plasa de gard, intinde-o bine si prinde-o in ambele parti ale laturii gardului, cu ajutorul cuielor si ciocanului. Atunci cand plasa este bine prinsa, poti sa treci pe la toti stalpii si sa incerci sa o fixezi cat mai bine. Nu uita sa verifici daca plasa este asezata pana la nivelul solului. La final, dupa fixarea gardului de plasa pe fiecare stalp, snurul din partea superioara a gardului se va putea desface.

Montarea unui gard de sarma nu este un proiect greu de realizat. Pentru a-l duce la bun sfârșit, ai nevoie de unelte de buna calitate, de gardul din plasa de sarma si mai ales de respectarea pasilor de mai sus.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului