Do it yourself

# cojhi de oua # coji #amenajare gradina #gradina

Cum sa folosesti cojile de oua in gradina si la ce sunt acestea utile

Cu totii cautam solutii pentru a recicla cat mai mult din ceea ce, in mod firesc, aruncam la gunoi. In cele ce urmeaza, prezentam cateva utilizari ale cojilor de oua in gradina.

Cum se colecteaza corect cojile de oua pentru a putea fi reciclate in gradina

Clatiti cu apa rece cojile de oua ramase in urma pregatirii mancarii, apoi asezati-le intr-un recipient deschis cum ar fi un bol sau un borcan fara capac. Le veti tine aici pana se usca foarte bine. Daca au fost clatite foarte bine si ouale au fost proaspete, ele nu mucegaiesc si nici nu atrag insecte. De indata ce s-au uscat, se faramiteaza in bucati cat mai mici cu o lingura de lemn sau un facalet. Acum se pot folosi in diverse moduri in gradina.

Utilizarea cojilor de oua ca ingrasamant in gradina

Cojile de oua contin carbonat de calciu, ingredient esential pentru plante. Calciul este un nutrient botanic care sporeste capacitatea plantelor de gradina de a construi pereti celulari sanatosi. Dupa ce macinati bine cojile de oua, le veti amesteca in sol. Acest lucru contribuie la aerarea solului, imbunatateste drenarea si reduce aciditatea pH-ului solului. Pentru zdrobirea pana la obtinerea unei pulbere fine, folositi un mojar sau blender-ul.

Nu folositi cojile de oua ca mici rasadnite

Cojile de oua au nevoie de cateva luni pentru a se descompune in sol, motiv pentru care nu sunt recomandate pentru a fi folosite ca rasadnite care se pot planta direct in pamant. Cojile de oua fertilizeaza solul cu carbonat de calciu in cele din urma, dar pot restrictiona dezvoltarea radacinile plantelor.

Nu aruncati cojile de oua in compostul de gradina

Descompunerea cojilor de oua dureaza cateva luni pana la eliminarea calciului si a altor nutrienti necesari solului, ceea ce nu ar fi problema reala in cazul compostului. Insa, ele contin o cantitate mare de sodiu care se elibereaza pe masura ce cojile de oua se descompun si un exces de sodiu in sol poate fi toxic pentru plante.

Cojile de oua se pot folosi pentru a alunga anumiti daunatori dar pot atrage altii

Cojile de oua zdrobite descurajeaza melcii, descurajeaza gandacii japonezi si impiedica pasunatul rumegatoarelor (daca sunt presarate pe frunzele plantelor din gradina). Pe de alta parte, sunt o mare atractie pentru rozatoarele care adora mirosul sulfuros.

Cojile de oua se pot folosi pentru a hrani pasarile

Plantele din gradina nu sunt singurele care au nevoie de calciu. Pasarile domestice au si ele nevoie de calciu pentru a prospera, in special femelele care oua. Daca veti folosi cojile de oua ca hrana pentru pasari, sterilizati-le inainte. Dupa clatire cu apa rece, le puteti usca in cuptor si, dupa racire, le puteti zdrobi foarte fin si apoi amesteca cu hrana preferata a pasarilor.

Cojile de oua sunt perfecte pentru a mulci gradina

Desi nu vom consuma niciodata suficient de multe oua pentru a mulci gradina intr-un strat de 2 cm, ele pot functiona la fel de bine ca orice mulci cumparat de pe piata, mai ales pentru a descuraja cresterea buruienilor. Ele se vor zdrobi in bucati mai mari care, datorita culorii albe si a texturii fine, pot crea un aspect atractiv si unic al brazdei de gradina.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului