Do it yourself

# animale folositoare gradina # animale folositoare # construire casuta arici #arici #gradina

Cum sa construiesti o locuinta de iarna pentru arici in gradina

Aricii isi incep hibernarea la sfarsitul lunii octombrie sau cel tarziu la mijlocul lunii noiembrie. Aceasta dureaza aproximativ patru luni si este intrerupta doar din cand in cand, deoarece nu depinde de anotimp ci de temperatura. Intre 12 si 6oC, ariciul intra intr-un semi-somn – faza in care are nevoie de cea mai mult energie. Pe de o parte, abia mai gaseste hrana, pe de alta parte, frecventa batailor inimii sale este destul de ridicata. Doar nucile si frunzele cazute ii mai ofera acum energie insectivorului.

 

Atunci cand sunt atinse temperaturile pentru hiberbare, ariciul isi goleste intestinele si se strange in ascunzatoare sa, formand o sfera. Daca este gasit activ la temperaturi care sunt permanent scazute, are nevoie de ajutor pentru a trece cu bine de iarna.

Construirea unei cetati pentru arici

Pe timpul iernii, ariciul are nevoie de un adapost uscat si sigur. Cea mai naturala solutie este rezervarea unui loc intr-un colt linistit si protejat al gradinii. Acesta poate fi o gramada de frunze uscate, o stiva de lemne sau un adapost special contruit pentru arici.

O cetate pentru arici seamana cu un iglu format din crengi si frunze, care se poate realiza relativ simplu din materialele existente in gradina (crengi taiate, vreascuri, scoarta, pietre). Din acestea se construieste o cupola cu un spatiu interior si un acces fortificat. Solul pe care urmeaza sa fie amplasata cetatea pentru arici trebuie sa fie acoperit cu nisip sau prevazut cu scanduri din lemn fixate, astfel incat spatiul interior sa fie liber sa nu aiba contact direct cu substratul si sa fie protejat impotriva umiditatii solului. Deasupra se amplaseaza, de jur-imprejur, crengi (cu o lungime de 60-70 cm). Spatiul interior este captusit cu frunze si paie. In final se acopera cu crengi si un strat gros de frunze. Cateva crengi asezate deasupra impiedica frunzele sa fie luate de vant.

Cetatea pentru arici trebuie sa aiba inaltimea de cca 80 cm, iar spatiul interior poate varia ca diametru. Pe cat posibil, intrarea se va pozitiona spre sud-est, inaccesibila pentru alte animale. Adapostul se poate izola din exterior cu vreascuri, scorta de copac, bucati de gazon. In comert se gasesc igluuri gata construite, care se pot amplasa intr-un loc ferit al gradinii.

 

Mai multe informatii despre animalele si insectele folositoare din gradina, care te scapa in sezonul cald de daunatori, puteti gasi in cartea Animale folositoare - Atragere si colonizare in gradina – Ursula Kopp, aparuta la Editura Casa.

Surse foto: pexels.com, edituracasa.ro

Sursa articol: Animale folositoare - Atragere si colonizare in gradina – Ursula Kopp

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului