Do it yourself

#atragere albine gradina # albine gradina #polenizatori #albine #gradina

Cum sa atragi albinele in gradina! Plante care sa nu-ti lipseasca

Albinele joaca un rol incredibil de important pentru mediul incojurator, ele fiind cele care asigura polenizarea plantelor. Daca nu ar exista albinele, toate plantele care au nevoie de polenizare pentru a produce seminte, s-ar pierde. Acest lucru ar avea impact asupra animalelor care se hranesc cu acele plante, iar lantul continua, afectand viata pe intreaga planeta. Pe scurt, o lume fara albine este o lume in care oamenii ar suferi de foame.

Din pacate, din cauza diminuarii pajistilor cu flori, a schimbarilor climatice si a utilizarii pesticidelor, numarul albinelor este in scadere rapida in intreaga lume. Acest lucru ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru toti oamenii care ar trebui sa isi indrepte atentia, mai mult ca niciodata, catre crearea unui mediu propice albinelor. Sustinerea albinelor poate incepe din propriile curti unde ar trebui sa avem un amestec de plante care infloresc tot anul si care sunt si usor accesibile. Iata cateva dintre acestea.

Lavanda

Florile de lavanda sunt adevarati magneti pentru albine si exista multe sepcii si soiuri care pot asigura o inflorire indelungata. Pentru zonele umede, specialistii recomanda cresterea lavandei franceze care infloreste primavara. Pentru zonele racoroase ar trebui incercata lavanda englezeasca care infloreste vara, iar pentru a oferi albinelor flori si in perioada de iarna, lavanda italiana este cea mai potrivita.

Echinaceea

Echinaceea are floarea formata din mai multe flori mici, minuscule, si este si ea foarte iubita de albine. Echinaceea infloreste toamna, ceea ce este perfect pentru albinele care au nevoie de provizii pentru anotimpul rece care urmeaza. Frunzele si petalele echinaceei sunt comestibile, fiind totodata bogate in proprietati nutritive si folosite in tincturi si multe alte remedii pentru raceala si gripa. Echinaceea este o planta medicinala pe care merita sa o ai in gradina.

Lobularia maritima

Lobularia maritima este o planta care produce flori albe sau violet care acopera solul asemeni unei paturi colorate, ideala ca loc de popas pentru fluturi si albine. O varietate obisnuita este cea care, datorita numarului mare de flori albe pe care le produce cand este in plina inflorire, arata ca un covor de zapada. Lobularia maritima este o planta care iubeste umbra si infloreste din vara pana in iarna, nu necesita ingrijiri prea multe si arata incredibil de frumos.

Busuioc

Busuiocului, in general, i se ciupesc florile pentru ca planta sa se pastreze cat mai mult timp. Din pacate, acest obicei nu favorizeaza albinele, asa ca ar fi minunat sa lasi busuiocul sa infloreasca. Cand florile se vor scutura, ele vor produce numeroase seminte care vor incolti, asigurand un ciclu continuu de crestere. Busuiocul este foarte iubit de albine care gasesc irezistibil mirosul lui dulceag. Din fericire, busuiocul infloreste din vara pana in toamna, asigurand albinelor polen pentru o lunga perioada. In plus, funzele de busuioc sunt minunate pentru a condimenta diverse preparate, pentru ceai sau pentru pesso. El se poate consuma proaspat sau uscat si este plin de elemente nutritive de care organismul are nevoie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului