Do it yourself

#gradina eco #gradina # gradina ecologica

Cum sa ai o gradina eco in 2021. 5 trucuri usor de implementat

O gradina eco este un pas inainte catre o sanatate mai buna si o planeta mai curata. Plasticul imbolnaveste intreaga planeta, iar pesticidele si ingrasamintele chimice duc la aparitia numeroaselor afectiuni. Asadar, orice modificare, cat de mica, este buna pentru tine dar si pentru intreaga planeta.

 

In plus, nu este deloc dificil sa ai o gradina eco, deoarece multe dinte solutiile pe care le folosesti deja, pot fi inlocuite cu unele naturale, nontoxice. Iata cateva idei din care sa te inspiri pentru o viata mai buna.

1. Renunta la plastic

Plasticul se descompune in sute de ani si este una dintre cele mai mari surse de poluare a planetei la aceasta ora. Renunta asadar, pe cat posibil la plastic. Cumpara in schimb ustensile cu manere din lemn (care sunt mult mai solide) si evita acoperirea terenului cu folii de plastic in timpul iernii. Desi acesta protejeaza plantele de inghet, poti gasi metode naturale precum mulciul si frunzele uscate, care au acelasi efect benefic.

2. Colecteaza apa de ploaie

Colecteaza apa de ploaie pe care sa o folosesti pentru udarea gradinii si a plantelor. Este o metoda eficienta de conservare a apei, cea mai importanta rezerva a pamantului, despre care expertii sustin ca in viitorul nu foarte inedpartat va fi dificil de gasit daca nu se iau masuri.

3. Foloseste mulci pentru a retine umezeala in sol

Acopera solul cu mulci. Acesta are rolul de a mentine umezeala in sol pentru mai mult timp. Astfel va trebui sa uzi mai rar gradina in zilele aride. In plus, impiedica cresterea necontrolata a buruienilor. 

4. Foloseste ingrasamant natural

Renunta la ingrasamintele din comert si foloseste ingrasaminte naturale. Poti prepara compost acasa, din resturile alimentare, evitand astfel si risipa inutila de alimente, o alta problema a umanitatii.

De asemenea, daca nu poti prepara suficient compost pentru intreaga gradina, trebuie sa stii ca gasesti in comert si alternative naturale pentru ingrasaminte. Trebuie doar sa le cauti.

Eliminand ingrasamintele chimice, legumele si fructele tale vor fi mai sanatoase si mult mai gustoase, chiar daca nu vor creste la fel de repede si de mari. Vor fi naturale!

5. Foloseste ierbicide si pesticide naturale  

Burienile si daunatorii inadeaza adesea gradinile. Desi tentatia de a folosi pesticide si ierbicide din comert este mare, ar fi bine sa renunti la aceste practici. Opteaza in schimb pentru solutii naturale care nu iti afecteaza sanatatea.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare