Do it yourself

#pregatire gazon # gazon toamna #intretinere gazon

Cum pregatesti gazonul pentru toamna

 

Gazonul este frumos vara, cat e verde, insa el trebuie atent intretinut si pe parcursul toamnei si, ulterior, al sezonului rece. Exista cativa pasi simpli pe care trebuie sa ii parcurgi pentru ca gazonul sa ramana sanatos si frumos chiar pana la caderea zapezii.

Toamna este perioada perfecta a anului pentru a incepe din nou cu tratamentul gazonului, deoarece temperatura solului este inca suficient de calda pentru a stimula cresterea ierbii. Iata cateva sfaturi cu privire la ce trebuie sa faci pentru ca gazonul sa ramana in buna stare:

Scarifica

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este scarificarea. Adica indepartarea firelor moarte de iarba, a muschiului si a oricaror resturi vegetale stabilite sub nivelul de tundere a gazonului. Scarificarea se poate face manual sau cu ajutorul utilajelor speciale.

Inainte de scarificare e bine sa tunzi iarba, intrucat usureaza procesul. Specialistii spun ca scarificarea e bine sa o faci in cel putin doua sensuri, pentru o eficienta ridicata.

Refa marginile gazonului

Pe timpul verii, marginile gazonului s-ar putea sa fi crescut destul de mult, sa se fi extins, astfel ca aceasta este perioada perfecta a anului pentru a taia aceste marginile, pentru a reface practic conturul gazonului.

Indreapta zonele care au suferit pe parcursul verii

Daca ai copii sau animale de companie care s-au jucat in iarba si au creat denivelari ale solului, e bine sa profiti de momentul acesta si sa indrepti terenul pentru a evita formarea de balti la prima ploaie sau pete uscate.

Aereaza gazonul

Dupa ce ai facut acest lucru, aereaza solul. Aerarea (gaurirea sistematica a solului) ajuta radacinile sa creasca si apa si fertilizatorii sa patrunda rapid pana la radacini, pregatind gazonul pentru iarna. Practic, aerarea trebuie vazuta ca o piatra de temelie pentru a avea o peluza bine intretinuta. Pentru aerare se pot folosi niste sandale speciale, cu varfuri metalice de aproximativ 6 centimetri lungime cu care, pasind pe sol, creezi mici tunele prin care patrunde aerul.

Uda

Nu inceta sa uzi terenul, chiar daca este toamna. Gazonul are inca nevoie de apa, trebuie sa se refaca dupa stresul verii si sa capete forta pentru a putea trece cu bine peste o iarna geroasa. Fii totusi atent la nivelul de precipitatii, intrucat apa pe care i-o oferi solului trebuie sa vina in completarea acestora.

Fertilizeaza

Toamna este momentul cel mai bun sa ajuti gazonul cu fertilizatori. Practic, partea aeriana a ierbii s-a oprit din crestere, insa radacinile continua sa se dezvolte, pregatind plantele pentru iarna.  Fertilizatorul potrivit va sprijini procesul de intarire a plantei si o va securiza fata de perioada rece. Aplica cel putin o fertilizare si respecta intocmai indicatiile producatorului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din do-it-yourself

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului