Do it yourself

# sflare ph sol #sol gradina #ph sol #sol

Cum poti afla ce pH are solul din gradina ta?

Poate ca te intrebi cum anume poti sa iti testezi pH-ul solului tau din gradina si ce importanta are in modul in care poti cultiva anumite plante si in felul in care ele se dezvolta. Pentru ca iti doresti sa ingrijesti gradina si plantele din ea intr-un mod corect, iata cum anume poti afla care este pH-ul pamantului din curtea ta si ce inseamna acest lucru:

Ce inseamna pH-ul solului?

Se poate sa fi auzit acest termen si sa nu stii ce inseamna cu adevarat. El reprezinta o masura a aciditatii sau a alcanitatii solului. Cu alte cuvinte, in momentul in care masori pH-ul, poti sa stii cat de acid este pamantul. In orele de chimie de la scoala cu totii am invatat ca o substanta este neutra daca are pH 7, daca este acida are 6.9 sau sub aceasta limita, iar alcanitatea incepe de la 7.1 si poate sa creasca pana la 14.

Daca vrei sa stii care sunt exemplele de substante acide, putem aminti otetul, care are un pH de 2-3 si cafeaua, care are in jur de 5-6. Cele mai comune substante alcaline includ bicarbonatul de sodiu, care este in jur de 8-9 si laptele de magneziu, cu 10-11. Se poate observa deci ca este o varietate mare cu gama larga de numere.

Plantele sunt mult mai putin tolerante, iar solul care este considerat ca ar putea sa cuprinda o plaja mare de plante care cresc bine, este cel de 6,5. Cele mai multe soluri se incadreaza insa intre 4 si 8, iar cele acide sunt cele mai comune dintre toate.

Ce afecteaza solul din punct de vedere al pH-ului?

Daca ne gandim al alcalinitate si aciditate a solului, vorbim despre prezenta sau absenta unor minerale ce stau in straturile de baza, despre felul de apa de ploaie care cade deasupra solului respectiv, despre plantele cultivate frecvent acolo, despre fertilizatorul si alte materiale de natura organica introduse in pamant.

Cum testezi pH-ul solului tau?

In primul rand, poti sa folosesti niste mici hartii speciale cu teste cumparate pentru acest lucru. Se gasesc in comert si poti sa afli imediat ce pH ai in sol. Este bine sa iei mai multe mostre din mai multe zone ale gradinii pentru ca difera de la loc la loc si sa faci o harta a curtii in functie de aceasta informatie.

O alta metoda este sa verifici gustul si textura apei tale de la robinet. Daca ea este usoara, atunci ai pH acid, iar daca este mai dura, ai cel mai probabil pH alcalin.

De asemenea daca hortensiile tale sunt de un albastru frumos, atunci cel mai probabil ca ai un pH sub 7.

Cum schimb pH-ul solului?

Din fericire de cele mai multe ori nu este necesar, insa daca totusi vrei, poti sa adaugi cafea macinata in solurile prea alcaline, iar piatra de var macinata in solurile prea acide, insa cu grija pentru sanatatea ta si a familiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare