Spune adio drumurilor la magazin sau la piata doar pentru o legatura de patrunjel sau de marar pe care ai uitat sa o cumperi sau rugamintilor adresate vecinelor cumsecade. Te invatam sa iti faci propria gradinita de ierburi aromatice chiar la tine acasa.
De cate ori nu ti s-a intamplat sa te trezesti ca ai uitat sa cumperi verdeata din piata sau din supermarket? Aceasta problema se poate rezolva odata pentru totdeauna daca infiintezi o mica gradina de ierburi aromatice chiar la tine acasa. Stai la bloc si nu ai gradina? Nicio problema. Cele mai multe dintre ele se pot cultiva foarte usor in ghiveci.
Cum cultivi busuioc la tine acasa
Busuiocul este planta ideala pentru a fi cultivata in ghiveci. Are nevoie de lumina naturala si caldura, pentru ca uleiurile pe care le contine sa fie cat mai concentrate si pentru ca aroma sa sa fie, astfel, mai intensa. Chiar daca nu folosesti busuioc in orice preparat culinar, te vei bucura de parfumul mediteranean pe care il va da casei tale.
Busuiocul se uda o data la cateva zile si se consuma de preferinta crud; rupeti cateva frunze si presarati-le deasupra rosiilor, a legumelor gratinate sau a pastelor, adaugand doar un strop de ulei de masline.
Aveti grija de unde achizitionati ghiveciul cu busuioc, pentru ca plantele comercializate in supermarket pot fi fortate si nu vor supravietui dupa ce le duci acasa. Ideal este sa il cultivati prin insamantare, care se face atunci cand vremea este calda si relativ uscata, adica spre mijlocul primaverii.
Busuiocului nu ii va prii daca vara este racoroasa si umeda. In acest caz, poate fi mutat in interior, pe pervazul ferestrei, caldura aditionala fiind cheia problemei. Vremea umeda favorizeaza si formarea mucegaiului pe planta, ingalbenirea frunzelor sau patarea acestora, caz in care nu vor putea fi consumate. Pentru a preveni formarea mucegaiului, pastrati plantele la distanta pentru o buna circulatie a aerului; udarea plantei se face cat mai aproape de pamantul din ghiveci, pentru a evita stropirea frunzelor.
Cum cultivi cimbru si rozmarin la tine acasa
Rozmarinul si cimbrul se simt foarte bine in ghiveci, vase si jgheaburi putin adanci pentru ca apa sa se poata scurge cu usurinta. Este recomandat sa amestecati pamantul in care le plantati cu putin nisip, pentru o mai buna drenare. Atunci cand planta este taiata pentru a fi folosita in bucatarie, este bine sa o udati din belsug, iar in scurt timp se va regenera. In restul timpului, cimbrul si rozmarinul nu trebuie udate des; o data pe saptamana este suficient. Cimbrul trebuie taiat dupa ce infloreste, pentru a nu deveni lemnos. Este o planta aromatica pe care umezeala excesiva la radacini o deranjeaza; ea va putrezi daca este udata in exces
Cimbrul poate fi plantat si in gradina, daca stati la casa. Aceasta planta aromatica perena este minunata pentru acoperirea solului, intr-un loc unde poate fi atinsa constant, pentru a elibera parfumul; poate fi plantata la baza unui pom fructifer, pentru a preveni raspandirea buruienilor si a mentine umiditatea solului.
Cimbrul prezinta o varietate de culori ale florilor si frunzelor – de la argintiu, la verde inchis si chiar la auriu – insa aveti grija sa cumparati cimbru pentru uz culinar si nu ornamental. Se foloseste cel mai des in preparate la cuptor sau sosuri, dar si pentru cele prajite sau fripte la gratar; caldura intensa va aduce la suprafata uleiurile din planta si va potenta aroma.
Cum cultivi marar la tine acasa
Cu frunzele sub forma de penaj si florile galbene ca niste umbrelute, mararul este o planta foarte placuta si ochiului, si mirosului. Mararul se cultiva pentru frunze si seminte; este minunat atat in umpluturi sau in sosuri pentru somon sau pastrav, cat si crud, in salate, iar semintele vor da o savoare deosebita salatelor, pisate in ulei de masline sau muraturilor.
Mararul se dezvolta cel mai bine dupa insamantarea directa, dar nu ii place sa i se deranjeze radacinile. Ii merge foarte bine in ghiveci in conditiile in care este udat o data la doua zile si nu il lasati sa se usuce. In acest caz, vor aparea semintele mai repede decat v-ar fi placut.
Anethum graveolens este un soi de marar ideal daca va place aroma frunzelor proaspete acestea fiind mai mari si mai bogate. Dar cand vine vorba de seminte, soiul Mammoth este recomandat pentru o recolta bogata.
Se recomanda ca insamantarea directa sa se faca primavara devreme. Este bine sa acoperiti suprafata insamantata pentru a ajuta semintele sa se porneasca. Puteti incepe sa recoltati atunci cand planta ajunge la 15 centimetri inaltime si este bogata in frunze. In fiecare luna mai adaugati cateva seminte in ghiveci pentru a va asigura o recolta buna si continua.
Mararul este predispus la putrezire sau la mucegaire, asa ca este indicat sa fie plantat in pamant amestecat cu nisip, intr-un loc cu mult soare. De asemenea, la insamantare trebuie sa aveti in vedere spatiul dintre plante, ideal intre 5 si 10 centimetri, pentru a avea o circulatie a aerului optima.
Cum cultivi menta la tine acasa
Menta este o planta perena invaziva, cu un adevarat covoras de radacini. Asta o face ideala pentru ghiveci, unde poate fi tinuta sub control.
Alegeti un ghiveci mare, cu diametru de aproximativ 30 de centimetri, sau o jardiniera mare, pentru ca aveti de a face cu o planta viguroasa. Ideal este sa folositi rasaduri de menta, pentru ca dezvoltarea ei din seminte este anevoioasa. Este suficient sa plantati un rasad, iar menta se va inmulti rapid. Se taie lungimi scurte de radacini, aproximativ 5 centimetri, se aseaza in compost (solul pentru ghiveci), se acopera cu un strat subtire de pamant si se mentine umed.
In fiecare primavara, planta trebuie curatata: se indeparteaza ce a crescut, se scoate din ghiveci si se desfac radacinile inainte de replantare. Urmatoarea tunsoare trebuie facuta la mijlocul verii, acesta fiind singurul remediu pentru inevitabilul mucegai care poate afecta planta. De asemenea, recoltarea regulata ajuta. Menta se uda zilnic, pentru a creste constant; frunzele tinere sunt cele mai aromate si sunt potrivite atat in preparate culinare, cat si in unele bauturi.
Mentha spicata sau menta obisnuita de gradina este soiul cel mai raspandit.