Do it yourself

#compost frunze uscate #creare compost #compost

Compostul de calitate se obtine din frunze uscate

"Aurul negru" al gradinarilor este obtinut din frunze uscate. Profita din plin de frunzele cazute prin gradina si aduna-le in locul special pentru crearea compostului. Acesta este cel mai bun compost pentru ingrijirea florilor din anul urmator.

Caderea frunzelor este primul semn ca a venit timpul ca gradinarii sa pregateasca pretiosul compost pentru anul viitor. Acest ingrasamant este dovada unui demers valoros si benefic plantelor, obtinut prin forte proprii si cu efort redus.

Pentru o buna ingrijire a minunatilor trandafiri, Viaceslav Buhna, specialist in gradinarit este de parere ca, realizarea compostul din frunzele cazute reprezinta o modalitate extraordinara de a crea, prin reciclare, un ingrasamant de calitate, bogat in nutrienti.

"Beneficiile compostului din frunze sunt numeroase, atat pentru marirea porozitatii solului cat si pentru cresterea fertilitatii lui. Tot ceea ce trebuie stiut este dozarea corecta a carbonului si azotului din compozitia acestuia. Compostul din frunze retine umezeala si combate aparitia buruienilor atunci cand este folosit ca mulci. El poate fi realizat chiar si dintr-o gramada de frunze, aerate la intervale de 2 saptamani, pentru a permite microbilor sa descompuna materia organica. Temperatura de pastrare nu trebuie sa coboare sub 15 grade, iar umiditatea sa trebuie mentinuta, fara a ingadui supra-saturarea. Prin adaugarea straturilor succesive de 20-30cm de frunze, fire de iarba taiate si pamant de gradina, se poate ajunge la o inaltime de pana la 1,5m de amestec care se lasa la macerat, intr-o zona special dedicata, departe de casa, pana ce frunzele nu vor mai putea fi distinse de pamant. La final vei beneficia de un ingrasamant ecologic disponibil direct in propria gradina", este de parere Viaceslav Buhna.

Este bine, insa de stiut ca exista si unele dezavantaje ale compostului ecologic. Este vorba despre riscul perpetuarii anumitor boli si a diversilor daunatori care se pot afla in frunzele cazute, ce rezista si se pot inmulti chiar si dupa perioada iernii. "Este foarte important sa verifici frunzele si sa te asiguri ca intreaga materie continuta in compost provine de la pomi sanatosi. De asemenea, trebuie evitata amestecarea buruienilor cu amestecul pentru ingrasamant, deoarece semintele lor pot deveni o sursa sigura de imburuienire a solului" recomanda specialistul Viaceslav Buhna.

In tonul cromaticii autumnale si pentru ca acum este un moment propice plantarii trandafirilor cu radacini nude, aflati in repaus vegetativ, poti opta pentru trandafirul Terracotta. El va aduce o adevarata inovatie in gradina ta, avand un colorit original de caramida Siena si un frunzis foarte dens, de un verde mediu semi-mat. Inflorirea abundenta mentine parfumul discret al florilor, ce numara aproximativ 30 de petale. Tot in deplina armonie cu paleta coloristica a acestui anotimp, Orange Sensation este un nume bine meritat pentru o alta roza, de data aceasta in ciorchini, cu parfum usor si culoare aprinsa de rosu-portocaliu. Orange Sensation este un trandafir robust si florifer a carui inaltime la maturitate atinge chiar si 60-70 cm, mentinandu-si inflorirea pana la perioada de inghet.

Fie ca alegi sa folosesti o hrana a solului obtinuta din resurse si prin eforturi proprii sau una cumparata din comert, gradina ta merita cea mai buna ingrijire! Este important de stiut ca si un buget mai putin generos iti poate garanta minimul necesar intretinerii gradinii tale in anul ce urmeaza.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din do-it-yourself

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare