Do it yourself

#udare gazon #toamna #gazon

Cand trebuie sa te opresti din udat gazonul in aceasta toamna

Pe masura ce vremea se raceste si ne pregatim pentru lunile de iarna, multi dintre noi intreprind unele lucrari in curte pentru ultima data in acest an. Una dintre intrebarile pe care si le vor pune gradinarii este cand trebuie sa inceteze udarea gazonului toamna, pe masura ce precipitatiile cresc si se apropie sezonul ingheturilor.

Ingrijirea gazonului in toamna va va pregati gazonul pentru restul anului si, de la suprainsamantarea gazonului in toamna, exista multe de facut pentru a va pregati iarba pentru o crestere mai buna in anul urmator.

Asadar, cand ar trebui sa incetati sa va mai udati gazonul toamna? Si de ce este atat de important sa faceti acest lucru de baza corect?

'Desi cunoasterea celui mai bun moment pentru a uda gazonul este cea mai frecventa intrebare legata de ingrijirea gazonului, este la fel de important sa stii cand sa nu mai uzi gazonul toamna', spune Rachel Crow, editor de gradina pentru o revista cunoscuta. 'Cu toate acestea, nu este o intrebare la care sa raspunzi la fel de usor, deoarece totul poate depinde de climatul si vremea din locul in care locuiesti'.

Este important sa monitorizati cantitatea de apa pe care o primeste gazonul dumneavoastra toamna, recomanda Rachel. 'Ar trebui sa va asigurati ca gazonul dvs. continua sa primeasca apa sub o anumita forma pana cand pamantul incepe sa inghete la sfarsitul toamnei sau la inceputul iernii', spune ea. "Daca locuiti intr-un climat mai rece, acest lucru se va intampla, desigur, mult mai devreme in timpul anului decat in climatele mai temperate". 

Daca locuiti intr-un climat mai temperat sau intr-o zona in care nu exista anotimpuri distincte, este posibil sa fie nevoie sa va udati gazonul pe tot parcursul toamnei si chiar si iarna. Daca vremea ramane calda, este posibil ca iarba sa continue sa creasca si sa nu fie in repaus sau sa sufere ingheturi puternice", spune Rachel. 'Din acest motiv, ar trebui sa continuati sa va udati gazonul fie manual, fie folosind sisteme de irigare a gazonului sau sisteme de aspersiune'.

De asemenea, este important sa continuati sa va udati gazonul toamna, daca aveti gazon din sezonul rece, deoarece toamna marcheaza o perioada importanta de crestere pentru gazon. "Desi s-ar putea sa nu vedeti aceasta crestere la suprafata, sistemele radiculare subterane se extind si repara daunele produse in timpul verii", explica Rachel. 'Aceasta este o perioada critica, care ar trebui sa fie ajutata de aprovizionarea adecvata cu apa si de fertilizarea gazonului dumneavoastra'.

'Nu este recomandat sa intrerupeti pur si simplu udarea gazonului imediat ce temperaturile incep sa scada', avertizeaza Rachel. 'In schimb, reduceti treptat, in timp, cantitatea de apa pe care o oferiti gazonului dumneavoastra'.

Incepeti sa reduceti frecventa cu care va udati gazonul de indata ce temperaturile incep sa scada pana la 30 de grade Celsius, lasand mai mult timp intre udari pana cand solul ingheata. Odata ce inghetul s-a instalat, apa nu va mai fi absorbita, iar gazonul va fi expus riscului de inecare sau de imbolnavire.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului