Do it yourself

#beneficii cenusa #utilizare cenusa gradina #cenusa gradina #cenusa

Beneficiile cenusii pentru gradina! De ce si cum sa o folosesti

Desi poata parea ciudat, cenusa rezultata in urma arderii lemnelor este un bun ingrasamant pentru orice gradina. Cenusa constituie o sursa excelenta de calciu, potasiu si fosfor si ajuta la echilibrarea nivelului de aciditate din sol.

 

Cum poti obtine cenusa in propria gospodarie

Cenusa se poate obtine foarte simplu, in urma arderii lemunului. Atentie! Foloseste lemn natural, netratat si nu lemn vopsit sau lacuit. Acestea din urma contine substante chimice care pot afecta cresterea plantelor.

Poti colecta o cantitate mare de cenusa in timpul iernii, din soba. Si cenusa rezultata in urma arderii lemnelor pentru gratar este benerica gradinii, daca acestea sunt naturale si netratate cu substante speciale care sa sporeasca arderea.

Aduna cenusa intr-un recipient de metal. Depoziteaza recipientrul in magazie sau intr-un alt loc ferit de umezeala.

Cand utilizam cenusa in gradina

In gradinile cu sol nisipos, cenusa se aplica primavara, la prima sapare, sau in jurul plantelor deja crescute. Daca ai insa o gradina cu sol argilos, cenusa se va aplica si la ultima sapare de toamna, a gradinei. Aceasta va ajuta la echilibrarea nivelului de aciditate din sol.

Cum aplicam cenusa

Cenusa se aplica ca atare, in jurul culturilor, insa in cantitati mici. Dupa aplicare se acopera cu un strat de pamant si se uda intens pentru a ajuta la eliminarea substantelor in sol. In jurul unei plante de vor adauga doar cateva grame de cenusa.

Astfel, pentru rasadurile de legume se vor folosi maxim 10 grame cenusa. Exceptie fac insa dovleceii si castravetii care au nevoie de 12-15 grame de cenusa si cartofii in jurul carora se vor pune cate 50 grame cenusa.

In jurul tufelor de capsun, zmeur sau mur se vor folosi care 50-70 grame de cenusa, iar in jurul pomilor fructiferi care 100-150 de grame, in functie de dimensiunile acestora.

Pentru a-ti fi mai usor sa masori cantitatea de cenusa pe care trebuie sa o folosesti tine cont ca o lingura de cenusa cantareste 6 grame.

Sursa foto: avantgardendecor.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului