Do it yourself

#teste sol gradina #tip sol gradina # ponturi sol gradina #sol gradina

Afla ce tip de sol ai in gradina. Teste simple pe care le poti face acasa

Este foarte important sa stii ce sol ai in gradina daca vrei sa ai plante frumoase si sanatoase. Majoritatea florilor, arbustilor si legumelor au nevoie de un anumit timp de sol pentru a se dezvolta corespunzator. Iata cum poti afla singur ce tip de sol ai in gradina.

Componenta

Pentru a afla componenta pamantului din gradina ta ai nevoie de un borcan transparent cu capac. Ia o mostra de pamant din gradina si umple cam un sfert din borcan, restul recipientului umple-l cu apa. Agita bine si apoi lasa-l 12 ore la decantat.

Dupa ce trec cele 12 ore vei observa ca toate elementele s-au separat in straturi si pot fi usor observate. Nisipul se va aseza pe fundul vasului, argila deasupra lui, iar humusul va pluti la suprafata. In functie de straturile de nisip si argila vei determina tipul de sol.

Solul nisipos nu retine umiditatea, iar pentru inbunatatirea lui trebuie sa adaugi un strat de 5 centimetri de substanta organica - compost sau mulci - si sa afanezi bine solul pana la o adancime de 15 - 20 de centimetri.

De cealalta parte, solul cu o cantitate mare de argila nu permite scurgerea apei si aerisirea. Pentru a-l face mai prietenos cu plantele adauga un strat de 5 centimetri de nisip si compost.

Ideal este ca in borcan sa vezi proportii egale de nisip si argila si un strat generos de humus.

Humusul este materia organica descompusa din sol, care asigura nutrientii necesari cresterii plantelor. Totodaa acesta protejeaza plantele de boli deoarece contine fitoalexine, substante care au un rol asemanator cu cel al anticorpilor umani.

PH-ul

In indicator important este si PH-ul. El are valori cuprinse intre 0 si 14 - intre 0 si 7, este acid, 7 este neutru, iar intre 7 si 14 este alcalin.

Cu un test simplu facut acasa vei putea determina daca ai de-a face cu un sol acid, netru sau alcalin. Ia o mostra de pamant, cam cat iti incape intr-o mana, si pune-l intr-un recipient. Adauga peste el o jumatate de ceasca de otet alimentar din vin. Daca observi bule de aer sau pamantul sfaraie in contact cu otetul, solul are un PH mai mare de 7, deci alcalin.

Poti realiza un test si cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Amesteca o mostra de sol cu jumatate de ceasca de apa distilata (apa de la robinet ar putea avea si alti compusi, iar testul nu va fi concludent), apoi adauga jumatate de ceasca de bicarbonat. Daca se produc bule de aer sau zgomote, solul are un PH mai mic de 7, deci acid.

Daca nu apar reactii in niciunul dintre cazuri, solul este netru. Bineinteles, pentru testele care sa-ti indice valoarea exacta a acestui indice va trebui sa apelezi la aparate speciale.

Sursa foto: celebrate.jcstudies.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului