Do it yourself

# fructe si legume toxice #fructe si legume #plante gradina #fructe #legume

5 fructe si legume pe care le mancam frecvent, dar care sunt otravitoare

Multe dintre fructele si legumele pe care le mancam frecvent si pe care le-am considerat pana acum sanatoase si sigure, se pot transforma in adevarate pericole. Afla care sunt aceste fructe si legume care contin parti otravitoare. In acest fel vei sti de ce anume ar trebui sa te feresti pentru a nu-ti pune in pericol sanatatea.

Rosiile

Rosiile nu sunt otravitoare, din contra, sunt printre cele mai sanatoase legume pe care le gasim vara, insa frunzele, radacina si tulpina, si in unele cazuri fructele necoapte, contin o cantitate mare de tomatina, un alcaloid care este toxic pentru oameni. Substanta nu este fatala, decat daca o consumi in cantitati extrem de mari, dar este posibil sa provoaca o serie de boli gastrointestinale. Atat timp cat te opresti doar la a consuma fructele acestor plante nu se poate intampla nimic rau.

Merele, ciresele si caisele

Samburii de mere, cirese si caise nu ar trebui consumati, acestia fiind amari si neplacuti la gust. Gustul amar este un element de protectie al acestor fructe. Planta are acest gust amar pentru a tine la distanta animalele care ar putea sa o distruga. Gustul amar al samburilor provine de la o substanta numita amigdalina, care se transforma in cianura cand aceasta intra in contact cu acizii din sistemul digestiv al omului.

Ciresele, caisele, piersicile si nectarinele contin aceasta substanta intr-o concentratie mai mare decat merele. Daca ai inghitit din intamplare un sambure sau semintele din aceste fructe nu se va intampla nimic, corpul tau le va elimina pur si simplu. Insa daca le consumi in cantitati mari poti avea probleme gastrointestinale, in unele cazuri chiar grave.

Fasolea rosie

Atunci cand nu sunt bine gatite, multe legume pot provoca probleme digestive, dar in cazul fasolii rosii lucrurile sunt mai complicate, pentru ca aceasta contine fitohemaglutinina, un compus chimic care provoaca neplaceri. Atunci cand inghiti chiar si cateva boabe de fasole care nu sunt suficient de bine fierte, asteapta-te la probleme complicate, precum diareea sau voma. Consumul acestor boabe care nu au fost bine facute nu este fatal si sunt rare situatiile in care se ajunge la spitalizare, insa in cele mai multe cazuri cei care le consuma in acest fel, ajung sa se confrunte cu stari de rau.

Rubarba

Rubarba este o planta gustoasa, dar in acelasi timp are si parti toxice. Frunzele rubarbei sunt otravitoare. Acestea contin o cantitate mare de acid oxalic, care provoaca imediat insuficienta renala la oameni. In medie, 25 de grame de acid oxalic pur sunt suficiente pentru a ucide un om. Chiar daca frunzele de rubarba nu contin acid oxalic pur, cel mai bine ar fi sa stai departe de ele.

Sparanghel

La fel ca si la rubarba, partea comestibila a sparanghelului este sigura si poate fi consumata fara griji. Dar sparanghelul are o parte toxica, si anume fructele sale care sunt mici si rosii. O mana de fructe de sparanghel poate provoca diaree si voma. Consuma doar partea comestibila a sparanghelului si, in acest fel, nu ai de ce sa te temi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului