Sfaturi practice

#amenajare apartament in functie de personalitate #stiluri decor # stiluri de amenajare #amenajarea casei #amenajare apartament

Cum sa-ti amenajezi apartamentul in functie de personalitate

Ti-ai cumparat o locuinta noua sau urmeaza sa o renovezi pe cea pe care o detii deja. Probabil ca ai deja o idee despre cum vrei sa arate casa, dar inca esti in cautarea acelor detalii care ii vor oferi personalitate. Cum poti sa te asiguri ca te-ai gandit deja la casa visurilor tale? Solutia nu este sa studiezi revistele si site-urile dedicate pentru a vedea ce se poarta anul acesta, desi nu strica sa te pui la curent cu noutatile. Inainte de a amenaja sau redecora locuinta, trebuie sa-ti analizezi personalitatea, gusturile, nevoile, astfel incat stilul ales sa corespunda modului tau de viata. Iata cateva dintre cele mai folosite stiluri in materie de design interior.

Stilul scandinav

Atemporal, la moda si functional sunt cele trei caracteristici principale ale acestui stil, care poate fi regasit in orice tip de locuinta, de la penthouse-uri de lux la un apartament cu doua camere. Nu exceleaza in glamour, fiind un stil potrivit persoanelor practice, care pun accent in amenajarea apartamentului pe detaliile estetice si bine realizate, pe produse atemporale, culori calde si linii curate.

Stilul vintage

Este un tribut adus trecutului si se potriveste persoanelor care acorda o mare atentie detaliilor, decorului si obiectelor de colectie, ce ofera un aspect personalizat si unic interiorului, totul intr-o atmosfera romantica. Stilul vintage include diferite variatii, precum shabby chic, retro sau boem. Culorile tipice sunt nuantele de alb, bej, roz pudrat, verde menta. Piesele originale vintage sunt destul de scumpe. Asadar, nu ezita sa ti le creezi singura: cateva piese de mobilier cu aspect patinat, „uzat”, cu crapaturi. Completeaza cu accesorii esentiale pentru un stil vintage: o masina de scris, un telefon vechi, ulcioare care pot fi folosite ca vaze, geamantane ce pot fi transformate in noptiere, oglinzi cu rame retro, dantela si portelan. 

Stilul rustic

Stresul impus de vremurile prin care trecem ii face pe multi dintre noi sa caute relaxarea in natura si la aer curat. Dar nu toata lumea are o casa la tara unde sa se refugieze. Cu toate acestea, cateva accesorii bine alese pot fi suficiente pentru a aduce farmecul naturii intr-o locuinta urbana. Stilul rustic este potrivit persoanelor care iubesc materialele naturale si simple, precum piatra, lemnul, ceramica, ratanul, lutul, bumbacul, inul, pielea etc. Paleta de culori este dominata de nuante albe, pamantii (bej, nisip, ocru etc.) si pasteluri, ca albastrul deschis, movul, verdele menta si rozul. Tavanele si podelele sunt, in general, din lemn sau piatra naturala, mobilierul, care include si piese masive, poate fi in nuante de alb, maro deschis sau roscat, iar totul este completat de motive florale.

Stilul industrial chic

Este un stil foarte usor de folosit, cu un aspect brut, din care totusi nu lipseste eleganta si confortul. Peretii de caramida „goi” si interiorul „uzat” formeaza baza perfecta pentru acest stil in tendinte, care este potrivit persoanelor ce iubesc simplitatea, sobrietatea, latura practica, functionala, dar sunt in acelasi timp foarte moderne, in ton cu vremurile. O mansarda spatioasa, un apartament in plan deschis, o casa veche, cu tavane inalte – acestea sunt locuinte extrem de potrivite pentru acest stil. Alege lemnul netratat, metalul lucios, mobilierul retro cu piele, becurile simple, culorile modeste, cu accent pe griuri si cupru, ceea ce confera spatiului o stralucire incomparabila.

Stilul oriental

Acest stil se potriveste persoanelor cu apetit pentru exotism si atmosfera de fast, elaborata. Culorile sunt calde, stralucitoare, precum rosul, galbenul, portocaliul, fucsia, violetul, albastrul regal si turcoazul, cu accente aurii si argintii. Voalurile suspendate de tavan, pernele brodate, covoarele colorate, realizate manual, tapiseriile, abundenta de detalii, mobilierul masiv, sculptat delicat, mozaicurile din sticla, lampi orientale si accesoriile din metale pretioase completeaza acest stil.


Cel mai important lucru este ca, dupa ce ti-ai (re)decorat casa, sa fii multumita de rezultat si sa iti doresti sa locuiesti acolo multa vreme. Iar un aspect esential in tot acest proces este sa tii cu adevarat seama de personalitatea ta. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele