Dieta si nutritie

#urzici #sistem imunitar #hepatita

Urzicile, sursa ta de vitamine pentru primavara

Urzicile reprezinta o adevarata sursa de vitamine si minerale de care organismul nostru are foarte mare nevoie, mai ales acum, la inceput de primavara. Mai mult decat atat, urzicile au o serie de proprietati curative , excelente pentru sanatatea noastra, si pot vindeca afectiuni destul de grave.


Asadar, pe langa faptul ca urzicile constituie un deliciu culinar, cu fiecare inghitituta devenim mai sanatosi, mai puternici si mai rezistenti.


Proprietatile si beneficiile urzicilor


Urzicile sunt recunoscute pentru efectul lor tonic, astringent, antiinflamator , dar si pentru proprietatile sale diuretice. Ele sunt o sursa importanta de beta-caroten, vitamina A, C, E, K, fier, calciu, fosfati si minerale. Toate aceste calitati fac urzicile sa fie un remediu perfect impotriva bolilor hepatice, reumatice, precum si un adjuvant in tratarea alergiilor, a anemiei si a bolilor de rinichi.


Acestea contin un numar impresionant de aminoacizi , uleiuri volatile, acid folic, motiv pentru care este un ingredient antianemic recomandat gravidelor pe toata perioada sarcinii.


Cum se utilizeaza urzicile


Exista mai multe variante de utilizare a urizicilor pentru a beneficia din plin de porprietatile curative ale acestor plante:


Ceai de urzica


Ceaiul de urzica poate vindeca boli si inflamatii ale sistemului urinar, ca de exemplu retentia urinara. Acesta are un efect usor laxativ, fiind recomandat ca remediu depurativ. De asemenea, un tratament de doua saptamani pe baza de ceai de urzica poate vindeca boli biliare, hepatice, precum si afectiuni ale splinei.


Mai mult decat atat, ceaiul de urzica poate fi de mare ajutor persoanelor care sufera de diabet deoarece duce la scaderea zaharului din sange si, in acelasi timp, scade nivelul glicemic.


Prepararea acestuia sa face prin infuzarea frunzelor proaspete sau chiar uscate, timp de aproximativ 15 minute.


Tinctura de urzica


Toata lumea isi aminteste de unicul si inegalabilul sampon de urzica, ieftin si la indemana oricui. Ei bine, efectele pe care urzica le are asupra matretii sunt inca de actualitate. Asadar, pentru a scapa de matreata dar si pentru a regenera parul, clateste-l dupa fiecare spalare cu 3 linguri de tinctura de urzica, in jumatate de cana de apa. Lasa solutia sa actioneze 5 minute (timp in care poti masa pielea capului) si apoi clateste cu apa din abundenta.


Tinctura de urzica se poate cumpara de la plafar sau se poate prepara in casa dupa urmatoarea reteta: un pumn de frunze proaspete sau uscate se tin la macerat in jumatate de litru de alcool pentru 10 zile, dupa care se poate utiliza.


Suc de urzica


Sucul de urzica este un medicament eficient in special pentru tensiunea arteriala. Acesta are rolul de a regla tensiunea. Mai mult decat atat, sucul de urzici este recunoscut pentru puterea sa de a curata si purifica sangele, eliminand in totalitate toxinele.


De asemenea, un pahar de suc de urzici baut zilnic, dimineata, pe stomacul gol este un real ajutor persoanelor care sufera de insuficienta renala. Aceasta dieta se tine intre 20 si 30 de zile.


In caz de anemie si demineralizare se consuma unul sau doua pahare de suc de urzici, zilnic, timp de doua saptamani. Tratamentul da rezultate uimitoare.


Sucul se obtine foarte simplu, prin fierberea urzicilor.


Pulbere de urzici


Daca iti cade parul, daca acesta este uscat si fragil, poti rezolva problema cu un tratament pe baza de pulbere de urzica, pe care sa-l urmezi timp de 60 de zile. Mai mult decat atat, un tratament cu pulbere de urizici administrat intern iti va intari sistemul imunitar, va trata anemia, oboseala, epuizarea si alte efecte ale stresului.


Pulberea de urzici se prepara astfel: cateva radacini de urzica uscate se zdrobesc in particule fine cu ajutorul unei rasnite de cafea.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului