Dieta si nutritie

#unt de arahide #arahide #grasimi nesaturate #uleiuri hidrogenate

Untul de arahide: sanatos sau periculos?

In ultima perioada, untul de arahide are o reputatie din ce in ce mai proasta, fiind clasificat drept un aliment nesanatos, care ingrasa. Acest lucru nu este insa surprinzator avand in vedere ca majoritatea brandurilor de unt de arahide folosesc aditivi nocivi.

Printre aditivii care sunt adaugati in untul de arahide se numara grasimi hidrogentate, uleiuri vegetale, zaharuri rafinate si stabilizatori care sunt extrem de nocivi pentru sanatate.
 

Untul de arahide rafinat, periculos pentru sanatate


In plus, untul de arahide non organic provine adesea din recolte care au fost cultivate prin rotatie cu bumbac tratat cu substante chimice toxice. Astfel, reziduurile toxice de la culturile de bumbac sunt transferate la culturile de arahide din anul urmator.

Specialistii sunt de parere ca aceste toxine sunt responsabile pentru alergia la arahide cu care se confrunta numeroase persoane.

Uleiurile hidrogentate, care sunt folosite pentru a prelungi durata de viata a produselor, produc grasimi trans care reprezinta o cauza majora a afectiunile cardiovasculare. Zaharurile rafinate favorizeaza marirea nivelului de glucoza din sange. Acest fenomen duce la obezitate si la deficienta de vitamina B.

Untul de arahide nerafinat ajuta la slabire


Singurul tip de unt de arahide care este sanatos si care nu ingrasa, este untul de arahide organic nerafinat, care contine numai arahide prajite si sare in cantitati mici. La producerea acestui unt de arahide nu se folosesc emulsificatori, astfel ca uleiurile se separa in mod natural si se depun deasupra untului.

Arahidele folosite pentru unt trebui sa fie prajite, deoarece acest proces elimina toxinele care se gasesc in arahidele crude si care pot cauza cancer. Prajirea arahidelor mareste si puterea antioxidantilor.

Conceptia generala asupra untului de arahide este ca din cauza grasimilor saturate pe care le contine nu este sanatos si nu ajuta in procesul de slabire. Prezenta grasimilor saturate in anumite alimente nu duce insa in mod automat la ingrasare sau la catalogarea respectivului aliment ca fiind nesanatos.

Numeroase alimente sanatoase contin grasimi saturate, precum tofu sau uleiul de masline. De altfel, untul de arahide contine aceeasi proportie de grasimi saturate ca si uleiul de masline.

Unul de arahide este compus in mare parte din grasimi nesaturate care sunt eficiente in scaderea colesterolului. Contine si grasimi polinesaturate care maresc nivelul de colesterol bun din organism.

Untul de arahide este un aliment dens din punct de vedere caloric si trebuie consumat in cantiti mici. Este insa foarte satios si inhiba pofta de mancare. Atunci cand este consumat in cantitatile potrivite, untul de arahide este mult mai eficient in procesul de slabire decat alte alimente sarace in calorii.

Untul de arahide este bogat in fibre alimentare care regleaza nivelul de colesterol si de zahar din sange.

Mai contine si alti nutrienti printre care proteine, niacina, vitamina E, calciu, magneziu, fier, cupru si potasiu.
 

Untul de arahide combate cancerul


Cercetatorii au ajuns la concluzia ca untul de arahide este eficient si in combaterea anumitor afectiuni precum Alzheimer. Anumiti nutrienti din untul de arahide sunt foarte eficient in prevenirea cancerului. Printre acesti nutrienti se numara fitosteroli, acid folic sau resveratrol.

Si cancerul de colon poate fi prevenit si redus prin consumul regulat de unt de arahide.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare