Dieta si nutritie

#sanatate #romania #dieta #alimentatie sanatoasa #top tari alimentatie sanatoasa

Topul tarilor cu cea mai sanatoasa alimentatie. Vezi ce loc ocupa Romania!

Ai indrazni sa iei masa in Ciad? Dar in Tarile de Jos? Un raport, publicat recent de organizatia umanitara Oxfam din Marea Britanie, dezvaluie care sunt statele lumii cu cea mai sanatoasa alimentatie. Daca pe primul loc se afla Olanda (Tarile de Jos), la polul opus (locul 125) se situeaza o tara central-africana, Ciad.

Romania, in jumatatea superioara a clasamentului

Studiul intocmit de Oxfam a luat in calcul factori precum accesul la hrana, pretul acesteia raportat la veniturile populatiei, calitatea alimentelor, cat si numarul de cazuri de afectiuni provocate de alimentatie (precum diabetul si obezitatea).

In clasamentul care numara 125 de pozitii, Romania se situeaza pe locul 51, accesul romanilor la hrana fiind cel mai bine aspectat dintre toti factorii luati in considerare. Aspectul care a primit cea mai proasta evaluare este cel care vizeaza calitatea alimentelor, la egalitate cu incidenta bolilor metabolice.

Top 10 tari cu cea mai sanatoasa alimentatie

Pe primele 10 pozitii ale clasamentului intocmit de Oxfam s-au clasat urmatoarele state:

1. Tarile de Jos
2. Franta
3. Elvetia
4. Danemarca
5. Suedia
6. Austria
7. Belgia
8. Irlanda
9. Italia
10. Portugalia

Tarile de Jos s-au asezat confortabil in fruntea clasamentului deoarece, raportat la alte state, locuitorii lor au acces la hrana din belsug, disponibila la preturi modice, si un numar redus de persoane bolnave de diabet.

Insa pana si aceasta tara cu hrana sanatoasa si ieftina se confrunta cu un val de obezitate, unul din cinci olandezi avand un indice al masei corporale mai mare de 30, in conditiile in care intervalul sanatos este cuprins intre 18 si 25.

Top 10 tari cu cea mai proasta alimentatie

La extrema opusa se situeaza tarile cu cea mai proasta alimentatie, in care locuitorii au acces limitat la hrana, aceasta este de calitate indoielnica, iar costurile generate de procurarea hranei zilnice depasesc veniturile populatiei:

1. Ciad
2. Angola
3. Etiopia
4. Madagascar
5. Yemen
6. Nigeria
7. Burundi
8. Mozambic
9. Zimbabwe
10. Sierra Leone

In Ciad, de pilda, unul din trei copii este subnutrit, in contextul in care alimentatia locuitorilor acestui stat este dominata de cereale cu un continut redus de nutrienti, radacini si legume radacinoase.

Insa, conform raportului Oxfam, situatia cea mai disperata este in Burundi, unde nu mai putin de 67% din populatie este malnutrita si subnutrita, iar 35% dintre copii au o greutate mai mica decat cea normala.

SUA, tara cu cea mai ieftina hrana

Studiul Oxfam a mai dezvaluit si ca americanii au acces la cea mai ieftina hrana (raportat la veniturile lor), dar si ca Islanda este tara cu alimentele de cea mai buna calitate, Madagascarul situandu-se la capatul opus.

Totodata, cele mai multe cazuri de diabet se inregistreaza in Arabia Saudita, tara care se confrunta cu cele mai multe cazuri de obezitate fiind Kuweitul (42%). La polul opus se afla Nepalul, Bangladeshul si Etiopia, in care obezitatea este practic inexistenta.

Desi insulele din Oceanul Pacific nu au fost luate in considerare in acest studiu, s-ar parea ca una dintre acestea - Nauru - are cea mai ridicata rata a obezitatii la nivel mondial: 71% din totalul populatiei.

Sursa foto: arabia.msn.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare