Dieta si nutritie

#sanatate #alimente #fertilitate #alimente fertilitate

Top alimente pentru fertilitate

Milioane de femei si barbati din intreaga lume se confrunta anual cu infertilitatea. Insa, peste 80% din aceste cazuri pot fi tratate cu ajutorul tratamentelor medicamentoase sau chirurgicale. Dieta joaca insa un rol extrem de important pentru sanatatea sistemului reproducator.

Acidul folic sau vitamina B9 este un nutrient esential pentru fertilitatea femeilor si a barbatilor. Contribuie la procesele metabolice necesare reproducerii si producerii de celule sexuale. Acidul folic este esential si pentru dezvoltarea corespunzatoare a tesuturilor fatului si protejeaza de numeroase defecte si malformatii congenitale.

Iata mai jos ce trebuie sa consumi daca esti insarcinata sau te pregatesti pentru acest eveniment din viata ta:

Papaya. Pe langa faptul ca este o sursa esentiala de vitamina C, papaya este foarte bogata si in acid folic. De asemenea, contine si potasiu, care regleaza tensiunea arteriala. Este o sursa importanta si de fibre, nutrienti care reduc nivelul de colesterol. Papaya contine si vitaminele A, E si K, esentiale pentru organism si care previn formarea de cheaguri de sange si maresc rezistenta oaselor.

Avocado. 200 de grame de acid folic contine 100 micrograme acid folic. Avocado este si o sursa importanta de vitamina K, fibre, potasiu, vitamina B6 si cupru. Consumul de avocado mareste semnificativ abilitatea organismului de a absorbi nutrienti esentiali precum caroten si luteina.

Capsuni, pepene galben si portocale. 200 grame capusni contin 90mcg acid folic, pepenele galben 27 mcg, iar portocalele 39 mcg. Aceste fructe ofera organismului doza zilnica de vitamina C. Capsunile sunt si o sursa importanta de mangan, iar pepenele galben contine cea mai mare cantitate de vitamina A si betacaroten, care este benefic pentru ochi si plamani.

Sparanghel si spanac. Dintre fructe si legume, sparanghelul si spanacul sunt cele mai importante surse de acid folic. 200 de grame din aceste legume contine peste 260 de mcg de acid folic. De asemenea, aceste legume sunt si o sursa importanta de vitamine A, C si K. In plus, spanacul este bogat si in vitamina B, fier, calciu si zinc, esentiale pentru sarcina.

Sfecla rosie. Sfecla rosie contine o cantitate foarte mare de acid folic. Este si o sursa importanta de potasiu si mangan, un mineral esential pentru sistemul osos, metabolismul oaselor. De asemenea, manganuk ajuta si la formarea de enzime esentiale pentru oase. Este implicat si in formarea tesuturilor conective, absorbtia de calciu si reglarea nivelului de zahar din sange. Sfecla rosie este bogata si in vitamina C, fibre, magneziu si fier.

Broccoli si varza de Bruxelles. Broccoli si varza de Bruxelles sunt unele dintre cele mai nutritive alimente din lume. Contin numeroase vitamine si minerale esentiale pentru organismul uman, dar si antioxidanti care protejeaza de cancer. Sunt surse importante de vitamina A, C si K, dar si de acid folic, complexul de vitamine B, calciu, fier si zinc. Sunt ideale consumate in stare fiarta, alaturi de usturoi.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare