Dieta si nutritie

#alimentatie sanatoasa #greutate normala #kilograme in plus

Top 7 principii ale alimentatiei sanatoase

Nu poti renunta la cartofii prajiti sau la deserturile cu ciocolata? Alegerile alimentare zilnice pot afecta sanatatea intr-un mod dramatic. Pe langa kilogramele in plus, alimentatia haotica favorizeaza aparitia unor afectiuni severe.

1 Cunoaste-te mai bine. Unele persoane iubesc sa gateasca si sa inventeze preparate delicioase. Pentru unii insa cuptorul cu microunde este cel mai bun prieten. Ceea ce insa conteaza este alimentatia sanatoasa.

Pentru a te alimenta corect si sanatos este foarte important sa te cunosti si sa stii foarte bine care sunt mancarurile si preparatele in fata carora nu poti rezista. Incearca sa tii acele produse cat mai departe de tine si sa le consumi cu moderatie, doar la ocazii sepciale.

Invata care sunt alimentele nesanatoase si incearca sa le eviti si sa le inlocuiesti cu unele mult mai sanatoase.

2 Ofera fructelor si legumelor o sansa. Este foarte usor sa spunem "Trebuie sa mancam cat mai multe fructe si legume". Exista insa si persoane carora nu le place spanacul sau broccoli de exemplu. Cu putina atentie la prepararea mancarurilor, chiar si persoanele care au o fobie in fata legumelor pot fi in stare sa consume cu placere o portie de fasole verde de exemplu.

Atunci cand prepari o mancare, incearca sa scoti in evidenta toate calitatile legumelor si sa le faci sa aiba un gust bun si aromat. Foloseste condimente si ierburi aromatice si redu cantitatile de sosuri grele.

3 Consuma mai putina carne. O alimentatie sanatoasa trebuie sa fie compusa in special din legume, fructe, cereale integrale, lactate si seminte. Carnea trebuie sa fie consumata in cantitati cat mai mici si cat mai rar, in special carnea rosie.

Cerealele integrale contin fibre care stimuleaza digestia, vitamine din complexul B care ofera energie si ajuta metabolismul. Nucile si semintele contin nutrienti si vitamine esentiale. Legumele continfibre, proteine, fier, acid folic si alti nutrienti importanti. Inlocuirea carnii cu legume bogate in proteine este o strategie benefica pentru reducerea consumului de grasimi saturate.

4 Invata sa separi grasimile. Grasimile contin mai multe calorii decat carbohidratii si proteinele si trebuie consumate in cantitati reduce. Grasimile saturate si trans sunt nocive pentru organism si mresc riscul de afectiuni cardiovasculare.

Exista insa si grasimi benefice pentru organism. Acestea sunt grasimile poli si mononesaturate, care nu maresc nivelul de colesterol si reduc riscul de probleme cardiovasculare. Consumul de fructe de mare si peste bogat in acizi grasi omega 3 de cel putin doua ori pe saptamana reduce riscul de anumite afectiuni cardiace.

5 Ai grija la portii. Chiar daca consumi alimente sanatoase, bogate in nutrienti este indicat sa ai grija la portii. Consuma alimente in portii mai mici si mai dese. In acest fel vei consuma mai putine calorii si nu iti va fi foame tot timpul.

6 Limiteaza consumul de sucuri. Bauturile, in special cele carbogazoase, contin multe calorii si au putine substante nutritive. Pentru a te hidrata cel mai bine este sa bei apa. Nu contine calorii, grasimi sau zahar.

7 Limiteaza consumul de alimente procesate. O alimentatie sanatoasa nu trebuie sa contina produse procesate sau semipreparate. Incearca sa prepari chiar tu acasa mancarurile preferate si sa folosesti multe ingrediente proaspete. La cumparaturi citeste bine etichetele si evita alimentele bogate in sare, zahar, grasimi si alte substante nocive.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare