Dieta si nutritie

#crestere pofta mancare #pofta de mancare #dieta #alimentatie #nutritie #mancare #greseli

Top 5 greseli care iti cresc pofta de mancare

Poftele sunt, probabil, dusmanul cel mai de temut atunci cand vrei cu tot dinadinsul sa scapi de cateva kilograme acumulate. Ele sunt si cele care ne ingreuneaza luarea unor decizii sanatoase. Dar iata cateva reguli care te vor ajuta sa iti tii sub control dorintele culinare:

Esti zgarcita cu micul dejun

Poate ca nu ti-e chiar foame de la prima ora, dar consumand totusi ceva consistent de dimineata poti tine mai mult timp pofta de dulce sau de sarat la distanta. Cercetatorii sustin ca proteinele stimuleaza eliberarea de dopamina, un hormon care poate ajuta la gestionarea poftelor. O jumatate de ceasca de branza de vaci, doua oua fierte tari sau o ceasca de fulgi de ovaz cu iaurt sunt mai mult decat necesare pentru micul dejun.

Iei portii prea mari

Ti s-a facut o pofta nebuna de amandine pline de crema si bine insiropate? In loc sa mananci o prajitura mare, incearca una mica. Gasesti in toate cofetariile si mini-amandine. Studiile arata ca si cu o prajiturica, nivelul de satisfactie la nivelul creierului este acelasi.

Te infometezi

Ti-e pofta de ceva bun? Incearca sa mananci un bol de capsuni. Vrei chips-uri? Atunci alege niste fistic. E mai bine pentru moralul tau sa gasesti un inlocuitor sanatos decat sa te infometezi. Pana la urma, poftele sunt de scurta durata, iar o gustare buna poate fi chiar utila. Dar daca chiar nu rezisti unei portii de chipsuri, atunci cauta sa le mananci cat mai incet.

Tii ispitele la indemana

Cu cat mai departe, cu atat mai bine. Evita sa ai prin casa fel si fel de tentatii. Pentru ca daca ti se face pofta de o prajitura la miezul noptii, sigur nu vei iesi in cautarea unei cofetarii non-stop, dar daca vei avea la indemana niste prajituri savuroase, nu vei rezista ispitei de a le infuleca.

Afla ce iti declanseaza poftele

Nutritionistii sustin ca daca nu intelegem de la ce pleaca poftele, nu avem nicio sansa sa le stopam. De aceea, e indicat sa iti notezi intr-o agenda sau in telefon poftele pe care le ai si sa le legi de starile din momentul respectiv: anxietate, plictiseala, oboseala. Numai asa vei sti cum sa iti rezolvi problemele si iti vei da seama ca mancatul nu e o solutie.

Sursa foto: prozeny.cz

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare