Dieta si nutritie

#dieta TLC #dieta clinicii mayo #dieta dash #diete sanatoase #diete 2015 #diete slabit

Top 5 diete bune de urmat in 2015

Oricine vrea sa urmeze o dieta spera sa o aleaga pe cea mai buna. Dar, ca in orice situatie, exista diete bune si diete mai putin inspirate. Iata, in continuare, cinci dintre curele recomandate de specialisti pentru efectele lor.

Dieta DASH

Una dintre dietele care a obtinut cele mai bune calificative din partea expertilor este Dieta Dash. Ea a fost creata initial ca un regim de lupta impotriva hipertensiunii arteriale, insa, in timp, s-a descoperit ca aceasta, incurajand consumul unei varietati de alimente, asigura organismulului o gama larga de nutrienti. DASH este un regim sustinut de catre Institutul National pentru Inima, Plamani si Sange din SUA si de Asociatia Americana a Inimii.

Dieta TLC

Dieta TLC (Therapeutic Lifestyle Changes), care se traduce prin Schimbarea Terapeutica a stilului de viata, a fost aleasa si ea drept una dintre curele cele mai sanatoase. Si ea vizeaza in principal tot scaderea tensiunii arteriale, dar este apreciata si pentru ca reuseste sa reduca nivelul colesterolului, dar si pentru ca, practic, fiind un regim alimentar intins pe o durata mai lunga, reuseste sa modifice stilul de viata.

Daca ai de gand sa adopti aceasta dieta, este bine sa stii din start ca vei renunta la unt, lapte gras, mezeluri, branza, oua (este permis un galbenus pe saptamana), dar si la carnea de porc. Limita maxima de carne (pui fara piele, curcan, vita si peste) admisa zilnic este de 150 de grame. Ea poate fi inlocuita cu fasole, mazare, linte, tofu sau ciuperci. Uleiurile obisnuite vor fi inlocuite cu ulei de canola, de porumb, susan, soia sau palmier. 

Totodata, carbohidratii nu trebuie sa depaseasca 50% din totalul caloriilor consumate pe zi, proteinele trebuie sa fie 15-20% din totalul zilnic. De asemenea, trebuie sa consumati cel putin 4 portii de legume si fructe crude in fiecare zi, dar si aproximativ 20 g fibre pe zi.

Barbatii vor consuma 1.600 de calorii, iar femeile - 1.200 de calorii.

Dieta Clinicii Mayo

Cotata de experti cu 3,9 din 5 puncte posibile, Dieta Clinicii Mayo este unul dintre cele mai populare regimuri de slabire. In varianta originala, cea lenta, aceasta dieta reuseste reeducarea metabolismului si o slabire mai lenta. Aceasta dieta nu presupune un regim alimentar strict, ci doar adoptarea unui stil de viata echilibrat si sanatos.

Dieta mediteraneana

Bazata in special pe fructe, legume, masline si peste, Dieta mediteraneana ajuta nu doar la slabire, ci imbunatateste semnificativ starea de sanatate si asigura longevitatea. Iar daca ne gandim ca, potrivit studiilor, locuitorii tarilor din jurul bazinului Marii Mediterane au cea mai mare speranta de viata, atunci e de inteles de ce si nutritionistii si specialistii in medicina au apreciat-o.

Dieta Weight Watchers

Dieta Weight Watchers, tradusa si cunoscuta mai degraba la noi sub denumirea de Ingerul pazitor al greutatii, este o dieta care este testata de mai bine de 50 de ani. Nu este o dieta drastica, dar cu ajutorul ei se poate da jos cate un kilogram pe saptamana. Este o dieta care promoveaza alimentatia sanatoasa si echilibrata.

Dieta Weight Watchers nu presupune sa iti cantaresti mancarea sau sa aduni calorii. Fructele, legumele, carnea sau painea - fiecare aliment corespunde unui numar de puncte, calculate, bineinteles, in functie de valoarea lor energetica si de aportul de grasimi.

Daca doresti sa urmeze aceasta dieta te poti inscrie pe site-ul oficial al programului (www.weightwatchers.com). In functie de greutate, sex, varsta si inalţime, vei putea consuma un anumit numar de puncte pe zi.

Sursa foto: whole365.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare