Dieta si nutritie

# extract de cicoare #cicoare #beneficii

Top 5 beneficii ale extractului de cicoare

Plantele medicinale ne ofera adesea solutia pentru a scapa de imbolnaviri si pentru a trata anumite afectiuni grave. Cicoarea este una dintre cele mai cunoscute plante de la noi din tara, crescand in flora spontana sau putand fi cultivata si industrial, cu scop terapeutic. Uleiurile volatile, dar si elementele sale chimice reusesc sa o aduca in atentia medicilor, gratie proprietatilor sale nemaintalnite.

Cicoarea iubeste solul usor, nisipos, dar bine curatat si permeabil. De aceea, aceasta nu este o planta greu de cultivat si de intretinut, adaptadu-se cu usurinta conditiilor de mediu. Frunzele sale sunt folosite cu scop terapeutic, avand continut crescut de substante chimice cu actiuni terapeutice. Florile, frunzele, dar si radacinile pot fi folosite si in alimentatie, avand un gust amarui.

De obicei, cicoarea este prezenta in salatele cu specific italian sau frantuzesc. Un alt plus al aceste plante este considerat faptul din radacina sa uscata se poate face cafea de cicoare, prezenta la noi in tara in timpul regimului comunist.

In frunzele de cicoare intalnim inulina, arginina, cicorina, colina, levuloza, acid cicoric, dar si multe minerale si vitamine, amintind calciu, fier, potasiu, magneziu, dar si vitamina A, B, C, E si K. Uleiurile volatile, taninul, fructoza si lactipireina sunt prezente in radacina.

1. Sporeste capacitatea de aparare a organismului

Extractul de cicoare contribuie la stimularea imunitatii organismului. Ca atare, ori de cate ori se apropie sezonul rece sau esti expus unor colectivitati mai mari, ar fi bine sa consumi ceai de cicoare cu regularitate, reusind astfel sa tii la distanta diverse afectiuni precum raceala sau gripa. Astfel, organismul va deveni mai puternic si va face fata mai usor oricaror probleme de sanatate.

2. Contribuie la pierderea in greutate

Daca iti doresti sa scapi de un anumit numar de kilograme si tii o dieta, trebuie sa stii ca cicoarea, gratie continutului sau bogat in inulina, reuseste sa intensifice metabolismul si sa accelereze arderile celulare. De asemenea, aceasta topeste mai usor tesutul adipos.

Pentru a scapa de kilogramele in plus, poti folosi atat cafeaua de cicoare, cat si ceaiul facut din aceasta planta, lasat la infuzat inainte sau dupa utilizarea celor mai bune produse Herbagetica pentru slabit sanatos. Nu uita nici de faptul ca o dieta destinata pierderii kilogramelor in exces este influentata de adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos.

3. Ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale

Daca vei bea ceai de cicoare vei tine la distanta afectiunile cardiovasculare si riscul de a dezvolta accidente vasculare cerebrale. Cicoarea previne depunerea de colesterol rau pe vasele de sange si, astfel, ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale si a aterosclerozei. În plus, aceasta mentine sub control si nivelul trigliceridelor.

4. Contribuie la imbunatatirea digestiei

Un alt beneficiu al extractului de cicoare are in vedere imbunatatirea digestiei. Tranzitul intestinal este favorizat de aceste elemente chimice ce se regasesc in cicoare, astfel ca secretia de sucuri gastrice este influentata in maniera pozitiva si procesul de digestie se va desfasura firesc. Tot principiul digestiei este imbunatatit cu ajutorul remediilor naturiste pe baza te cicoare si, astfel, te vei simti minunat.

5. Imbunatateste functiile ficatului

Atunci cand te confrunti cu diverse probleme la nivelul ficatului, este recomandat sa consumi ceai de cicoare. Acesta ajuta la eliminarea rapida a toxinelor din organism si astfel regleaza functiile ficatului si ale bilei. Acesta contribuie, de asemenea, la regenerarea celulelor ficatului, motiv pentru care consumul acestuia este recomandat atunci cand te confrunti cu diverse probleme de sanatate.

Pe langa toate aceste proprietati si beneficii foarte cunoscute, cicoarea poate preveni diabetul, calmeaza durerile articulare si este un detoxifiant eficient. Aceasta poate fi regasita sub forma de ceai, cafea, tinctura, pulberi sau decoct, toate aceste produse contribuind major la mentinerea starii de sanatate si mai ales la apararea organismului de efectele adverse ale factorilor externi.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare