Dieta si nutritie

#consum legume #toamna #mihaela bilic #legume

Mihaela Bilic: "Toamna, anotimpul perfect pentru a face un exces de legume"

Toamna este anotimpul perfect pentru a face un exces de legume, sustine Mihaela Bilic. Nutritionista ne sfatuieste sa alegem legume cat mai diferite in ceea e priveste pigmenii, deoarece fiecare are proprietati diferite, toate fiind benefice pentru sanatate.

 

De asemena, este important ca legumele sa fie curatate si taiate imediat inainte de consum, deoarece contactul cu aerul duce la oxidarea vitaminei C.  

Cat despre preparare, nutritionista ne sfatuieste sa le pregatim al dente, astfel incat sa ramana usor crocante, deoarece in acest fel au un indice glicemic mia scazut si isi pastreaza mai multe vitamine.

“Faceti plinul de legume!🫑🍅🍆🥒🌶

Toamna este anotimpul perfect pentru a face un exces de legume, cu cat mai multe si mai colorate cu atat mai bine! A fost demonstrat ca pigmentii vegetali nu au doar rol estetic, ci sunt substante cu puteri miraculoase pentru sanatate. Nu-i putem gasi in suplimente, legumele sunt singura sursa de fitonutrienti, deci consumati legume in fiecare zi si la fiecare masa!

Ca sa profitam la maximum de beneficiile nutritive pe care le ofera legumele, tineti cont de urmatoarele recomandari:

✅Faceti cumparaturi cat mai des, daca se poate din piata si de la producatorii locali, pentru a scurta la maximum intervalul de timp dintre momentul culesului si consum; evitati pastrarea prelungita, cantitatea de vitamina C scade la jumatate dupa 48 de ore de la cules si continua sa scada substantial prin depozitare.

✅Alegeti legume de culori diferite, fiecare pigment vegetal are alte beneficii, deci cu cat sunt mai diferite si mai intens colorate, cu atat mai bine.

✅Pastrati legumele la intuneric si la temperatura scazuta, in camara sau in ladita frigiderului, ca sa preveniti oxidarea vitaminelor in contact cu lumina si caldura.

✅Curatati legumele si taiati-le imediat inainte de consum, contactul cu aerul duce la oxidarea vitaminei C (se innegreste).

✅Spalati legumele sub jet de apa pentru un timp cat mai scurt pentru a evita pierderea mineralelor si a vitaminelor hidrosolubile (vit. C, vit. 😎

✅Adaugati putin ulei in salate si in preparatele cu legume pentru a favoriza absortia betacarotenului si licopenului, pigmenti liposolubili, care se dizolva in grasime.

✅Fierbeti legumele cat mai intregi, de preferat in coaja, intr-o cantitate minima de apa sau la vapori; puneti-le la fiert in apa care clocoteste pentru a evita degradarea vitaminei C- fiecare minut de fierbere scade cu 15% cantitatea de vitamina C din legume, iar enzima responsabila de acest fenomen este neutralizata la 100*C.

✅Nu fierbeti sfecla rosie in apa, ci bagati-o la cuptor intreaga, cu tot cu coaja, in felul acesta sunt protejate acidul folic si betanina, pigmentul rosu din structura ei.

✅Evitati tratamentul termic prelungit, care duce la inmuierea legumelor; consistenta “al dente”, in care legumele raman usor crocante, inseamna mai multe vitamine si un index glicemic scazut, adica ingrasa mai putin.

✅Legumele congelate si cele in conserva sunt o varianta practica si sanatoasa de a consuma legume in timpul iernii, au avantajul ca se gatesc usor fiind deja curatate si taiate; frigul este cel mai sigur agent de conservare, pastreaza intacte toate calitatile nutritive ale legumelor.

✅Nu aruncati lichidul din conserve sau cel in care ati fiert legumele, este plin de vitamine si minerale, in special potasiu; evitati sa folositi bicarbonat de sodiu in apa in care fierb legumele, este adevarat ca mediul alcalin protejeaza pigmentii si intensifica culoarea, insa mareste pierderea de vitamine.

✅Folositi in mancaruri suc de rosii si bulion, sunt bogate in licopen care protejeaza pielea de frig; aciditatea din rosii creste absortia fierului din carne, deci tocanita si mancarea cu sos are efect antianemic.

Pentru o viata sanatoasa consumati zilnic cel putin 5 portii de legume, pe cat posibil gatite minim si colorate diferit, cu accent pe culorile verde inchis, portocaliu si rosu. Pe langa vitamine si minerale, fitonutrientii prezenti in legume contribuie la o scadere spectaculoasa, de aproape 50%, a riscului de boli grave precum hipertensiune, diabet, infarct, accident vascular sau cancer. Umpleti macar jumatate din farfurie cu legume la fiecare masa, culoarea inseamna sanatate!🤩”, scrie Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare