Dieta si nutritie

#osteoporoza #calciu #branzeturi #spanac #somon #vitamina d #iaurt #sardine #fasolea alba

Tine osteoporoza departe de tine! Cele mai bune surse de calciu si vitamina D pentru organismul tau

Osteoporoza este una dintre cele mai comune afectiuni specifice persoanelor trecute de prima tinerete si se caracterizeaza prin demineralizarea osului. Odata ce devine fragil, osul se poate fractura mult mai usor, apar dureri de articulatii, dureri de spate, dureri la coloana vertebrala si, in general, te confrunti cu o stare de disconfort care iti ingreuneaza activitatile de zi cu zi.

Odata instalata osteoporoza, masa osoasa nu se mai reface, de aceea este bine sa previi aceasta afectiune cat mai devreme posibil. Renuntarea la alcool si fumat, consumul moderat de sucuri acidulate, consumul moderat de sare si exercitiile fizice sunt solutii excelente pentru prevenirea osteoporozei, insa nu sunt suficiente.

Unul dintre motivele pentru care oasele tale devin fragile si permit instalarea osteoporozei il reprezinta deficienta de calciu si de vitamina D din organism.

Importanta calciului si a vitaminei D pentru prevenirea osteoporozei

Calciul este un macroelement vital pentru organism. Cea mai mare concentratie de calciu se gaseste in sistemul osos, insa trebuie sa stii ca el nu este asimilat complet si ramane doar temporar in organism. Pentru a spori rata de absorbtie a calciului in oase, ai nevoie de vitamina D.

Aceasta din urma este produsa in mod natural de organism, sub actiunea razelor soarelui. Sigur ca soarele nu este singura metoda de asimilare a vitaminei D. Sunt cateva alimente care contin cantitati optime de vitamina D, astfel incat calciul sa se fixeze mai bine in oase, iar osteoporoza sa fie prevenita.

Cantitatile necesare de calciu si vitamina D

O persoana adulta are nevoie zilnic de 1000 de mg de calciu si 600 de UI (unitati internationale) de vitamina D pentru ca oasele sa ramana puternice.

Cele mai bune surse de calciu si vitamina D

Produsele lactate

Produsele lactate se afla in topul listei cand vine vorba despre aportul de calciu. Poti consuma cu moderatie, dar in mod regulat, lapte de vaca, iaurt si diferite sortimente de branza. Este bine sa stii ca minunatul calciu nu este bun doar pentru prevenirea osteoporozei, ci si pentru prevenirea obezitatii, intrucat accelereaza metabolismul si procesul de ardere a grasimilor.

Sardinele

Consumul de sardine poate contribui la prevenirea osteoporozei, gratie aportului consistent de vitamina D, dar si de alte vitamine si minerale.

Spanacul

Bogat in fier, spanacul este si o sursa foarte buna de calciu, astfel incat, daca il consumi cu regularitate, ai mai multe sanse sa previi demineralizarea oaselor.

Somonul

Cu un continut ridicat de acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6 benefici pentru scaderea colesterolului si prevenirea bolilor cardiovasculare, somonul este un aliment ideal si pentru prevenirea osteoporozei. Acest tip de peste iti furnizeaza vitamina D, care ajuta calciul din alte alimente sa fie absorbit mai bine de organism.

Fasolea alba

Considerata "mancarea saracului", fasolea este un aliment foarte sanatos. Contine proteine care contribuie la refacerea masei musculare si care iti confera senzatia de satietate, dar in acelasi timp iti ofera si calciu pentru oase puternice.

Broccoli, kale, varza, laptele de soia, ficatul de vita, cerealele fortificate si migdalele sunt alte surse perfecte de calciu si vitamina D.

Sursa foto:huffingtonpost.ca
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare