Dieta si nutritie

#post #alimente #craciun #dieta #dieta si nutritie #aliemnte post

Tii Postul Craciunului? Iata ce alimente nu trebuie sa consumi

Postul Craciunului este atat un prilej de purificare spirituala, cat si o perioada de detoxifiere a organismului, in special prin renuntarea la produsele de origine animala. Fructele si legumele de sezon, bogate in vitamine si minerale care ofera organismului multa energie, sunt esentiale in aceasta perioada. Pe piata exista insa numeroase produse nocive pentru organism, cu cantitati mari de aditivi si E-uri.


Cum arata o dieta echilibrata in timpul postului

Chiar daca tii post, nu trebuie sa renunti la cele 5 mese pe zi, 3 principale si 2 gustari, care sa contina cat mai multe fructe si legume de sezon, cereale integrale, cartofi sau leguminoase.

Alimentele care contin carbohidrati complecsi ofera organismului multa energie, necesara pe tot parcursul zilei. Aceste alimente sunt foarte importante in special in perioada postului, deoarece restrictiile alimentare sunt foarte mari. Carbohidratii complecsi se gasesc in alimente precum paine, paste, orez, fasole sau linte.

Si alimentele bogate in fibre sunt esentiale pe perioada postului. Sunt benefice pentru sistemul digestiv, previn constipatia, ofera satietate si se gasesc in cartofi, fructe, legume sau fasole verde.

Alimentele din timpul postului trebuie sa fie usor de digerat si satioase. Astfel, salatele si supele sunt esentiale in aceasta perioada, alaturi de paine si cereale integrale. Pentru extra energie, pot fi consumate si fructe confiate, insa in cantitati mici. De asemenea, pentru efecte revitalizante sunt indicate si sucurile naturale de fructe care hidrateaza si reduc pofta de mancare.


Alimente pe care sa le eviti in timpul postului

In timpul postului este foarte important sa eviti alimentele procesate care contin carbohidrati rafinati (zahar sau faina alba) si grasimi. De asemenea, este recomandat sa limitezi si consumul de bauturi pe baza de cofeina, precum ceai, cafea sau bauturi acidulate. Cofeina este un diuretic si un stimulent care favorizeaza eliminarea rapida a apei prin urina, ceea ce duce la deshidratare.

De asemenea, in perioada Postului Craciunului nu este recomandat sa consumi alimente prajite in baie de ulei (cartofii prajiti), alimente bogate in zahar (precum placinte) sau in grasimi vegetale (tocanite).

In schimb, poti inlocui cartofii prajiti cu cartofi fierti sau copti, placintele cu fructe proaspete si tocanitele cu salate si mancaruri dietetice, fara mult ulei.

In plus, trebuie sa eviti si alimentele pe baza de soia, care contin cantitati mari de sare sau E-uri. In perioada postului, in magazine apar numeroase alimente de sezon, dar care sunt de calitate indoielnica si contin ingrediente nocive pentru organismul uman precum zahar, margarina, faina alba sau siropuri de glucoza.

In perioada postului trebuie sa acorzi mare atentie si modului in care combini alimentele. De exemplu, la micul dejun este de preferat sa eviti combinatia de cereale si lapte de soia, care favorizeaza kilogramele in plus.


In Postul Craciunului ai grija la pateul vegetal!

In aceasta perioada, in magazine se gasesc tot mai multe sortimente de pateu vegetal. Pe langa faptul ca aceste produse sunt procesate si contin multa sare, unele sortimente au in compozitie si carmin, un colorant extras dintr-o insecta. In plus, pateurile vegetale contin aditivi si E-uri.

Sursa foto: kimberlysnyder.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare