Dieta si nutritie

#superalimente toamna #alimentatie sanatoasa #alimente toamna

Superalimentele lunii octombrie

Toamna este unul dintre cele mai bogate anotimpuri ale anului. Pietele abunda in fructe, legume si condimente aromate, care mai de care mai gustoase si satioase. Produsele de toamna sunt colorate si reprezinta o bucurie pentru toate simturile.

In luna ocotombrie, fructele si legumele de sezon sunt alegeri sanatoas pentru orice persoana care isi doreste o varietate cat mai mare in alimentatie.

Iata mai jos ce alimente sa consumi in luna octombrie:

1 Morcovi. Morcovii reprezinta principala sursa de vitamina A si betacaroten. Acesti nutrienti sunt esentiali pentru vedere. In plus, morcovii sunt si surse importante de fibre, potasiu si vitaminele C si K.

Morcovii pot fi consumati atat cruzi, cat si fierti. De asemenea, din morcovi poti prepara si supe delicioase.

2 Dovleac. Dovleacul reprezinta alimentul vedeta al toamnei. 200 de grame de dovleac ofera organismului mai mult de 200% din cantitatea recomandata de vitamina A. Vitamina A este cruciala pentru vedere si sistemul imunitar, pe care il intareste si il stimuleaza.

Dovleacul este bogat si in alfa si beta caroten, doi nutrienti asosciati cu longevitatea. Pulpa de dovleac este de asemenea bogat in fibre, care sunt esentiale pentru digestie. De asemenea, semintele de dovleac contin grasimi benefice pentru organismul uman.

3 Rodii. Aceste fructe gustoase sunt bogate in antioxidanti puternici, fibre si vitaminele C si K. Rodiile sunt benefice pentru tratarea cancerului de prostata si san. Rodiile pot fi consumate la micul dejun, cu cereale, lapte si fructe. De asemenea, si sucul de rodie are calitati extrem de benefice pentru organismul uman.

4 Anghinare. In luna octombrie, te poti bucura de beneficiile acestei legume. anghinarea este bogata in vitamina C si fibre si este si o sursa importanta de antioxidanti. In plus, anghinarea este saraca in calorii, fiind astfel extrem de benefica pentru persoanele care se afla la dieta. Anghinarea paote fi consumata in salate, mancaruri si chiar supe.

5 Sfecla rosie. Sfecla rosie este bogata in antioxidanti extrem de puternici, care au proprietati antinflamatorii. Sfecla rosie poate fi consumata cruda in salate, dar si coapta sau marinata in supe, orez si mancaruri la cuptor.

6 Varza. Varza este unul ditnre cele mai ieftine si populare alimente ale toamnei. Bogata in fibre, varza este si o sursa importanta de vitamina C si potasiu. Joaca un rol important in prevenirea cancerului. Varza poate fi consumata atat cruda, in diverse salatate, cat si gatita, la cuptor sau calita usor.

 7 Ceapa. Chiar daca ceapa este disponibila in piete pe tot parcursul anului, toamna este mult mai gustoasa si contine cele mai multe substante nutritive. Ceapa reduce colesterolul si tensiunea arteriala. In plus, reduce riscul de cancer de prostata. De asemenea, ceapa are proprietati antiinflamatorii si antihistaminice.

Ceapa poate fi consumata atat cruda, cat si gatita in supe, omlete, sosuri, creme, salate si sandwich-uri. Alaturi de usturoi, ceapa este un ingredient indispensabil in bucatarie.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului