Dieta si nutritie

#conserve Cesiu 137 #conserve ton contaminate #conserve ton #ton

Suntem ceea ce mancam: Ton radioactiv, pe rafturile supermarketurilor din Romania!

Atentie ce conserve de peste cumparati! Una din doua conserve de ton are in compozitie peste contaminat cu Cesiu 137, atrage atentia Asociatia Pro Consumatori, in cadrul caruia au fost analizate 33 de conserve provenite din Thailanda, Filipine, Spania, Ecuador, Cote D Ivoire, Bulgaria, Vietnam, Ghana, Seychelle, Mauritius, Grecia si Italia.

Concret, la doua din cinci conserve de ton nu este mentionata, pe eticheta, zona de pescuit, iar in cazul a 64% din conservele analizate, acestea au in compozitie ulei vegetal. Avertismentul asociatiei este unul ferm: Femeile insarcinate, persoanele in varsta cu boli cronice si copiii trebuie sa evite consumul de ton (Ton Albacora) in conserva din cauza continutului de metale grele (plumb, cadmiu si mercur).

"Referindu-ma strict la conservele de ton care se comercializeaza pe piata romaneasca, sunt nevoit sa lansez un semnal de alarma in privinta consumului acestui tip de peste, avertizand toate mamele insarcinate. Evitand consumul de ton, scade riscul intoxicarii copilului cu metale grele si este extrem de important acest aspect. Mercurul este un element toxic care se acumuleaza in rinichi, plamani si la nivelul pielii, iar in cantitati ridicate poate produce numeroase probleme de sanatate, dintre acestea amintind: tahicardia, hipertensiunea, pierderea auzului, memoriei, parului, dintilor si a unghiilor, aparitia unor probleme neurologice etc.
Sunt de parere ca eticheta conservei de ton ar trebui sa cuprinda aceasta avertizare, fiindca nu toate mamele insarcinate cunosc aceste detalii, considerand in acelasi timp ca si institutiile media ar trebui sa informeze publicul larg asupra acestor aspecte care au legatura cu siguranta alimentara. Este binecunoscut faptul ca tonul contine cantitati mari de metilmercur, Paul Drevnik, asistent de cercetare la University of Michigan constatand ca in ultimii 50 de ani nivelul acestui metal greu a crescut de aprox. 6 ani in tonul cu aripioare galbene. O portie de ton light care cantareste aprox. 150 gr contine 18.11 micrograme de metilmercur, in timp ce in 150 gr de ton albacore putem regasi 49,53 micrograme de metilmercur. Cea mai mare cantitate de metilmercur o gasim in 150 gr de ton steak, fiind aproximata la 97,49 micrograme",  explicat nutritionistul Dumitru Balan. 

Specialistul recomanda limitarea consumului conservelor de ton, iar in situatia in care veti decide sa le incorporati in dieta familiei, atunci as alege numai acele branduri care mentioneaza pe eticheta ca fileul de ton isi are originea in pescuitul durabil si controlat, prins unul cate unul la undita si conservat in sare marina, condimente si in uleiul extravirgin de masline. Alimentele vii sunt cele mai eficiente medicamente si nu uita ca suntem ceea ce mancam. 

Cum se alege conserva de ton

La alegerea unei conserve de ton trebuie sa se aiba in vedere continutul de ton din conserva, cantitatea de proteine, de grasimi si de sare la 100 grame produs. 

"La alegerea unei conserve de ton trebuie sa se aiba in vedere continutul de ton din conserva, cantitatea de proteine, de grasimi si de sare la 100 grame produs. Un alt aspect important il reprezinta si locul unde a fost pescuit pestele intrucat cel capturat in Oceanul Pacific este iradiat cu Cesiu 137 in urma accidentului nuclear de la Fukushima din anul 2011. Din pacate, ingerarea unui aliment radioactiv este cea mai grava forma de poluare, iradierea in acest caz fiind de 20 de ori mai mare decat iradierea exterioara a corpului in aceleasi conditii privind cantitatea de element radioactiv. Recomand consumatorilor sa evite conservele de ton care au in compozitie peste capturat in Oceanul Pacific, respectiv din urmatoarele zone: FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 si 88. De asemenea, consumatorii nu trebuie sa achizitioneze conservele de ton care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugina, acestea reprezentand un adevarat pericol pentru sanatatea lor", a precizat Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

Cea mai mare deversare radioactiva din istorie

„In urma cu sase ani (11 martie 2011), urmare a dezastrului de la centrala nucleara de la Fukushima (Japonia), a avut loc cea mai mare deversare radioactiva din istorie. Considerand faptul ca incidentul a avut loc in imediata apropriere a oceanului Pacific, studiile de specialitate estimeaza ca cel putin 80% din deseurile rezultate in urma accidentului s-au deversat in apele Pacificului”, arata un comunicat al Asociatiei Pro Consumatori. 

„Reprezinta radiatiile rezultate in urma dezastrului de la Fukushima o problema? Parerile sunt impartite, insa este o certitudine faptul ca, in fiecare zi, aproximativ 300 de tone de apa contaminata radioactiv ajunge in apele oceanului Pacific, in prezent neexistand vreo varianta pentru stoparea acestui flux”, au completat specialistii  „In mod direct, s-a estimat ca a crescut concentratia de Cs 137 (Cesiu 137) cu 2, pana la 3 ori, inregistrandu-se concentratii similare, daca nu chiar mai mari decat cele de la Cernobil. In mod indirect, contaminarea radioactiva are un impact semnificativ asupra marfurilor provenite din zona afectata (Asia, Oceania, Australia si America de Nord), printre acestea regasindu-se si produsele alimentare. Produsele alimentare, in speta conservele de peste (ton), uleiul de peste, produsele semi-preparate din peste, toate prezinta, conform masuratorilor efectuate, o radioactivitate sporita, acesta fiind si motivul pentru care aceste produse sunt vandute, uneori, la un pret redus pe rafturile magazinelor de tip supermarket”, a transmis asociatia. 

Sursa foto: apc-romania.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare