Dieta si nutritie

# nutritie echilibrata #romani #romania #nutritie #studiu

Studiu! 1 din 3 romani au declarat ca mancau preponderent fast-food, inainte sa apeleze la un program de nutritie echilibrata

Astazi, cu ocazia Zilei Fast-Food-ului, LifeBox, liderul pietei de healthy food delivery din Romania, atrage atentia asupra comportamentului alimentar incorect, ce poate duce la acumularea kilogramelor in plus si impact negativ asupra sanatatii pe termen lung.

Potrivit datelor extrase din ghidul LifeBox pentru alegerea corecta a meniului, inainte sa apeleze la un regim echilibrat din punct de vedere kilocaloric, 1 din 3 respondenti declara ca mancau cu preponderenta produse de tip fast-food si multe dulciuri.

Prevalenta supragreutatii in Romania la persoanele cu varsta peste 18 ani a fost de peste 57% atat in randul femeilor, cat si al barbatilor, iar in ceea ce priveste obezitatea, a fost inregistrata o prevalenta intre 20% si 30% la adultii de ambele sexe, conform unui studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 2016, citat de Centrul National de Evaluare si Promovare a Starii de Sanatate.

Din punctul de vedere al specialistilor, obezitatea este cel mai adesea rezultatul mai multor factori de risc printre care dieta nesanatoasa, cu un aport scazut de fructe si legume, dar bogata in alimente de tipul fast food. Potrivit Dr. Anamaria Iulian (doctor si psiholog, expert in nutritie comportamentala si in tratamentul obezitatii infantile, si parte a echipei LifeBox), printre cele mai frecvente greseli de alimentatie care au drept consecinta cresterea semnificativa in greutate se numara: absenta micului dejun, a celor trei mese principale ale zilei si incercarea de a le recupera seara, mancatul “pe fuga”, dependenta de dulce sau preferinta pentru alimente bogate in calorii de tip fast-food in detrimentul alimentelor nutritive.

Stilul de viata sedentar, lipsit de miscare sau sport, este, de asemenea, considerat un factor de risc major pentru cresterea in greutate. Datele extrase din ghidul LifeBox arata ca peste 90% dintre respondenti au un stil de viata sedentar, mai ales din cauza job-urilor de birou, procent potentat de perioada de lock-down, cand tot mai multa lume lucreaza de acasa. Mai mult, un procent de 82% de femei si 69% dintre barbati sunt mai putin activi - nu fac sport niciodata sau fac sport de 1-2 ori pe saptamana.

Un alt factor de risc in ceea ce priveste obezitatea este stilul de viata al familiei, care poate influenta negativ si comportamentul alimentar al copiilor. Conform Dr. Anamaria Iulian, daca unul dintre parinti este obez, atunci copilul are 40% sanse sa devina un adult cu probleme de greutate. In cazul in care ambii parinti sunt obezi, atunci procentul se dubleaza, ajungand la 80%. 

„Obezitatea este din nefericire un fenomen care afecteaza tot mai multe persoane indiferent de varsta, chiar si copii care de la varste mici invata din familie un comportament alimentar nesanatos si un stil de viata sedentar. Abordarea obezitatii doar din perspectiva numarului de kilocalorii zilnice nu este suficienta. De aceea, in lupta impotriva kilogramelor in plus trebuie sa ne concentram pe dobandirea unui stil de viata sanatos, pe corectarea comportamentului alimentar, adoptarea unei atitudini pro-miscare si cultivarea emotiilor pozitive”, a declarat Anamaria Iulian, doctor si psiholog, expert in nutritie comportamentala si in tratamentul obezitatii infantile, psiholog clinician si psihoterapeut.

Potrivit reprezentantilor companiei, 3 din 4 clienti care aleg meniurile LifeBox declara ca o fac din dorinta de a slabi, alte motive fiind reprezentate de timpul insuficient de preparare a celor cinci mese zilnice (trei mese principale si doua gustari) sau pur si simplu dorinta de a avea un stil de viata sanatos si echilibrat.    

Fiind primul concept de acest tip pe piata de healthy food din Romania, LifeBox si-a asumat inca de la inceput rolul de a educa consumatorii si a-i ajuta sa inteleaga mai bine importanta unui stil de viata sanatos si echilibrat. Meniurile LifeBox sunt optimizate din punct de vedere nutritional si calculate la un anumit numar de kilocalorii de catre un medic nutritionist – Anamaria Iulian si Alex Cirtu - Chef-ul LifeBox, astfel incat sa ofere optiunea unui comportament alimentar corect si sa asigure cantitatea potrivita fiecarei persoane, in functie de diversele stiluri alimentare ale clientilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului