Dieta si nutritie

# zile scurte #consum de cafea #cafea #buna dispozitie

SONDAJ: Consumul de cafea contribuie la buna dispozitie cand zilele devin mai scurte

In contextul in care tarile din Europa au dat, de curand, ceasul inapoi pentru a se acomoda iernii, Asociatia Romana a Cafelei va prezinta rezultatele unui nou sondaj pan-european finantat de Institute for Scientific Information on Coffee (Institutul pentru Informatii Stiintifice despre Cafea) care a explorat impactul alegerilor in ceea ce priveste stilul de viata si dieta asupra starii de spirit.

 

Confom acestui sondaj, peste un sfert dintre adultii din Europa se confrunta cu depresie (28%) si sentimente accentuate de tristete (28%) atunci cand orele de lumina intr-o zi devin mai putine.

Sondajul efectuat asupra consumatorilor care a inclus peste 5.000 de adulti din Marea Britanie, Italia, Finlanda, Germania si Polonia a aratat si faptul ca pe masura ce ziua scade, respondentii devin mai nelinistiti (21%), li se pare mai dificil sa se concentreze (24%), isi pierd motivatia de a face miscare (25%) si inregistreaza o scadere a performantei sportive (21%). 

In lunile mai intunecate si reci ale anului, unele persoane pot suferi de o stare de spirit scazuta persistenta, pierderea placerii sau interesului de a face activitati curente si lipsa de energie, cunoscute adesea ca tulburare afectiva sezoniera (TAS). Aceasta apare de obicei toamna si iarna si se amelioreaza primavara sau vara. 

Conform studiului stiintific, masurile privind stilul de viata precum o dieta sanatoasa si exercitii regulate fizice sunt cunoscute sa contribuie la o mai buna stare de spirit si buna dispozitie. De asemenea, cercetarile indica si ca un aport regulat de cafea poate conduce la optimizarea majoritatii masuratorilor cognitive si celor privind starea de spirit, timpilor de reactie si la sporirea starii de vigilenta.  

Asist. Univ. Giuseppe Grosso, Department of Biomedical and Biotechnological Sciences, School of Medicine, Universitatea Catania, a comentat: "Exista dovezi care arata ca polifenolii din cafea pot traversa bariera hemato-encefalica, pot exercita efecte anti-neuroinflamatorii si chiar promova neurogeneza, rezultand astfel intr-un risc scazut de tulburari cognitive si afective”.

Sondajul a analizat si obiceiurile de consum de cafea in zilele mai scurte, sugerand ca principalul motiv pentru care 29% dintre adulti au consumat cafea in aceasta perioada a fost de a se simti mai energizati; 20% au spus ca au baut cafea pentru a-si imbunatati starea de spirit si emotiile, in vreme ce 21% au spus ca acest lucru i-a ajutat sa ramana vigilenti si concentrati.

Cafeaua si buna dispozitie, stare de vigilenta stimulata si putere de concentrare sporita

O analiza a studiilor deja existente a sugerat ca un consum de 75mg de cafeina (echivalentul unei cesti de cafea) la fiecare patru ore poate rezulta intr-o tendinta de buna dispozitie sustinuta pe parcursul zilei. Studii suplimentare au constatat ca aroma cafelei poate imbunatati memoria functionala si stimula vigilenta. De asemenea, in alte studii se sugereaza ca in afara de a consuma cafea pentru a se trezi, oamenii obisnuiesc sa o consume si pentru aspectele sociale pe care le presupune aceasta rutina, pentru a-si imbunatati puterea de concentrare, precum si pentru a avea mai multa energie fizica si a-si imbunatati starea de spirit.

De asemenea, cafeaua poate actiona si ca un stimulent la nivelul creierului: accentuand starea de alerta, mentinand starea de trezire, imbunatatind viteza de functionare, mentinand vigilenta si promovand memoria, care sunt asociate cu atentia, starea de spirit si functia cognitiva. Starea de spirit nu este modulata doar de cafeina, ci si de asteptarea ca un consum de cafeina imbunatateste dispozitia si atentia. 

Celor carora le lipseste energia de a face miscare in timpul iernii le poate fi de ajutor cafeaua. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a concluzionat ca exista o legatura intre consumul de cafeina si o mai buna performanta in exercitii de anduranta (exercitii aerobice care dureaza mai mult de 5 minute), capacitatea de anduranta si reducerea efortului sau oboselii percepute evaluate in timpul exercitiilor fizice.

Institutul pentru Informatii Stiintifice despre Cafea a lansat, de asemenea, un videoclip care scoate in evidenta impactul negativ al lunilor de iarna asupra starii de spirit, precum si rolul pe care il poate avea un consum de cafea moderat in imbunatatirea acesteia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare