Dieta si nutritie

#apetit #pofta de mancare #mancare #alimente #slabit

Sfaturi eficiente pentru a manca mai putin

Nu este necesar sa apelezi la metode mai drastice de infometare pentru a manca mai putin, ci doar sa ai grija la modul in care iti alegi si consumi alimentele. De cele mai multe ori este suficient sa iti schimbi modul in care abordezi alimentele si senzatia de satietate se va instala mai repede.

1 Degusta alimentele cu mai multa atentie ca si cum ai vrea sa le cercetezi. Vei profita astfel de fiecare imbucatura si iti vei stimula creierul din punct de vedere senzorial. Poti de exemplu sa mananci alimentele din farfurie una cate una.

Degusta si mesteca separat fiecare leguma din farfurie, apoi o alta, la fel procedeaza si cu carnea, sosul, frunzele de salata, painea etc. Fiecare schimbare de gust stimuleaza centrii senzoriali ai creierului, ceea ce favorizeaza instalarea rapida a senzatiei de satietate.

2 Mananca lent pentru a putea aprecia gustul alimentelor pe o perioada mai mare de timp. Aceasta tehnica permite pe langa obtinerea placerii degustarii si un confort digestiv dupa fiecare masa, fara a mai intampina problemele clasice: balonare, greata etc.

3 Descrie in cuvinte alimentul sau preparatul pe care urmeaza sa-l mananci. De exemplu, la „spaghete bologneze”: „sosul are un gust discret de usturoi, de rosii dulci, bine coapte, este un pic sarat si usor acidulat; spaghetele au multa carne si sunt condimentate cu putin oregano”.

Cu cat vei folosi mai multe cuvinte despre ceea ce urmeaza sa mananci, cu atat ti se vor intipari mai bine in memorie alimentele si vei avea senzatia ca ai mancat deja din acest fel de mancare. Cercetatorii au observat ca o bucatica de ciocolata poate sa-ti lase amintiri placute in minte de-a lungul mai multor ani daca o mananci lent si cu multa atentie, decat daca mananci o ciocolata intreaga in graba, gandindu-te la cu totul altceva.

4 Incearca sa gatesti cat mai des deoarece acest lucru te face mai exigent cu mancarea. Alimentele procesate din industria agroalimentara nu sunt satisfacatoare pe langa cele preparate in casa. Asadar, vei manca mai putin cand vei vedea ca nu sunt pe gustul tau.

5 Foloseste-te de memorie si de simtul observatiei pentru a te concentra asupra unui aliment in momentul in care il ai in fata si aminteste-ti cu placere daca l-ai mancat si altadata: „ultima data cand am mancat friptura de vita era ceva mai condimentata si usor mai fripta”.

6 Inainte de a te aseza la masa, taie un grapefruit si inspira din aroma acestui fruct proaspat taiat, timp de 10 minute. Se pare ca mireasma acestuia taie pofta de mancare.

7 Inainte de a manca bea un pahar mare de apa in care ai stors o lamaie proaspata. Lamaia detine proprietatea de a taia pofta de mancare si implicit de a te racori.

8 O solutie eficienta este aceea de a manca numai in farfurii de mici dimensiuni. Atentie insa, acestea nu trebuie umplute pana la refuz si in niciun caz nu trebuie sa iti pui doua portii.

9 Lipeste pe frigider poze cu tine cand erai mai slaba pentru a te convinge sa optezi pentru o cantitate mai mica de alimente si implicit pentru a alege cu grija produsele.

10 Este indicat sa ai mereu la tine un fruct si cand simti ca iti este foame sa mananci un mar sau o banana. De asemenea, daca esti acasa iti poti potoli foamea cu o salata de varza alba sau de morcovi.

 

Ce nu trebuie sa faci pentru a manca mai putin

 

  • Nu mesteca guma de mestecat . Daca mesteci „in gol” stomacul tau nu va intelege de ce nu vine mancarea, deci senzatia de foame va persista. Mai mult decat atat, stomacul se va umple cu aer si vei avea probleme cu digestia (balonare);
  • Nu lua pastile pentru reducerea poftei de mancare. Aceste medicamente pot fi extrem de periculoase pentru sanatatea organismului ;
  • Nu bea bauturi carbogazoase . Din cauza continutului mare de gaz, bauturile carbogazoase produc tulburari la nivel gastric si intestinal. Mai mult decat atat, s-a descoperit ca acidul fosforic si aromele artificiale continute de racoritoare sunt vinovate de cresterea poftei de mancare.

 

Sursa foto : blog.ediets.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului