Dieta si nutritie

#beenficii Physalis #physalis #dieta #fructe exotice

SERIAL Fructe ciudate, dar sanatoase: Physalis

Le vezi in supermarket, insa formele lor ciudate te determina sa le ocolesti. Faci o greseala, spun specialistii, caci fructele exotice ascund proprietati deloc de neglijat. Acasa.ro iti dezvaluie in fiecare saptamana cum se consuma, dar si ce beneficii au aceste fructe ciudate. Astazi: Physalis, cunoscut si sub denumirea de Catina Incasa!


Unele dintre cele cele mai gustoase fructe din lume, Physalis au calitati terapeutice importante. Fructele de Physalis au proprietati antiinflamatoare, antioxidante, antivitale, diuretice si antireumatismale.

In Romania, Physalis mai sunt sunt cunoscute si sub numele de “lampion chinezesc” sau “floarea-lampion”, datorita invelisului care seamana cu o mantie ca de hartie creponata.

Desi originare din America de Sud, fructele de Physalis pot fi intalnite si in padurile din tara noastra sau pe marginea drumurilor, insa au doar rol decorativ, fiind toxice. De aceea, este indicat sa le consumi doar dupa ce te-ai asigurat ca au provenienta sigura.

Physalis sunt bogate in fosfor, pectina, vitaminele A, C, B1, B6 si B12. Mai contin si vitamina P, recunoscuta pentru proprietatile ei antiinflamatorii, antioxidante si antivirale.

De asemenea, sunt campioane si la continutul de proteine: 16%. O portie de fruct uscat, 28 de grame, contine 112 calorii, 170% din doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina A, 20% DZR vitamina C, 8% DZR calciu, 12% DZR fier.

Cum se consuma

Fructul Physalis se aseamana cu o rosie cherry, dar culoarea este portocalie. Dupa inlaturarea invelisului fructul proaspat are coaja lucioasa.

Physalis se poate consuma in varianta proaspata sau uscata. Gustul este acrisor asemanator agriselor, iar in varianta uscata seamana cu gustul serbetului de lamaie.

Fructele proaspete sau uscate se consuma ca atare sau in diverse combinatii: smoothie-uri, gemuri, deserturi, salate. Daca sunt uscate se pot adauga si in cereale.

Atentie insa!  Physalis nu este recomandat copiilor cu varsta sub 1 an, din cazua ca este un fruct exotic si poate provoca alergii copiilor sensibili.

Sursa foto: Hepta

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare