Le vezi in supermarket, insa formele lor ciudate te determina sa le ocolesti. Faci o greseala, spun specialistii, caci fructele exotice ascund proprietati deloc de neglijat. Acasa.ro iti dezvaluie in fiecare saptamana cum se consuma, dar si ce beneficii au aceste fructe ciudate. Astazi: Physalis, cunoscut si sub denumirea de Catina Incasa!
Unele dintre cele cele mai gustoase fructe din lume, Physalis au calitati terapeutice importante. Fructele de Physalis au proprietati antiinflamatoare, antioxidante, antivitale, diuretice si antireumatismale.
In Romania, Physalis mai sunt sunt cunoscute si sub numele de “lampion chinezesc” sau “floarea-lampion”, datorita invelisului care seamana cu o mantie ca de hartie creponata.
Desi originare din America de Sud, fructele de Physalis pot fi intalnite si in padurile din tara noastra sau pe marginea drumurilor, insa au doar rol decorativ, fiind toxice. De aceea, este indicat sa le consumi doar dupa ce te-ai asigurat ca au provenienta sigura.
Physalis sunt bogate in fosfor, pectina, vitaminele A, C, B1, B6 si B12. Mai contin si vitamina P, recunoscuta pentru proprietatile ei antiinflamatorii, antioxidante si antivirale.
De asemenea, sunt campioane si la continutul de proteine: 16%. O portie de fruct uscat, 28 de grame, contine 112 calorii, 170% din doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina A, 20% DZR vitamina C, 8% DZR calciu, 12% DZR fier.
Cum se consuma
Fructul Physalis se aseamana cu o rosie cherry, dar culoarea este portocalie. Dupa inlaturarea invelisului fructul proaspat are coaja lucioasa.
Physalis se poate consuma in varianta proaspata sau uscata. Gustul este acrisor asemanator agriselor, iar in varianta uscata seamana cu gustul serbetului de lamaie.
Fructele proaspete sau uscate se consuma ca atare sau in diverse combinatii: smoothie-uri, gemuri, deserturi, salate. Daca sunt uscate se pot adauga si in cereale.
Atentie insa! Physalis nu este recomandat copiilor cu varsta sub 1 an, din cazua ca este un fruct exotic si poate provoca alergii copiilor sensibili.
Sursa foto: Hepta