Dieta si nutritie

#anticancer lychee #beneficii litchi #litchi #lychee

SERIAL Fructe ciudate, dar sanatoase: Litchi

Le vezi in supermarket, insa formele lor ciudate te determina sa le ocolesti. Faci o greseala, spun specialistii, caci fructele exotice ascund proprietati deloc de neglijat. Acasa.ro iti dezvaluie in fiecare saptamana cum se consuma, dar si ce beneficii au aceste fructe ciudate. Astazi: litchi sau lychee, care, in traducere, inseamna "dar pentru o viata plina de bucurie".

Originare din China, dar cultivate si in Africa de Sud sau in SUA, fructele rosii au o coaja tare si acoperita cu “tepi”. Coaja litchi se desface la fel precum cea a portocalei si se indeparteaza pentru a ajunge la fructul zemos, cu un gust dulce-acrisor. Samburele nu este comestibil, fiind otravitor, dar se poate planta.

Un kilogram de litchi costa aproximativ 10 lei/kg.

Terapie anticancer

Cercetatorii Universitatii Zhejiang Gonshang si din cadrul Universitatii Sichuan din China au descoperit ca litchi stopeaza dezvoltarea celulelor canceroase. Flavonoizii continuti de pulpa fructului sunt eficienti mai ales in cazul cancerului de san.

In aceasta perioada, litchi sunt atat mai indicate cu cat reprezinta o sursa importanta de vitamina C, fructele avand un continut de vitamina C cu 40% mai mult decat portocala. Litchi au si un nivel mai ridicat de betacaroten, chiar si decat morcovii. Litchi contin, de asemenea, fosfor, calciu, magneziu si proteine.

Pentru cei care tin dieta, litchi sunt de ajutor: nu au multe calorii, nu contin grasimi saturate sau colesterol, dar au un continut bogat de fibre alimentare. In plus, au proprietati diuretice si digestive.

Contribuie chiar si la prevenirea formarii cheagurilor de sange, deteriorarilor severe ale celulelor si reduce incidenta accidentelor vasculare cerebrale cu pana la 50%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare