Dieta si nutritie

#mancaciosi emotionali #mancaciosi inocenti #nutritie #cure de slabire

Secretele curelor de slabit pentru mancaciosii inocenti si cei emotionali. Sfaturile unui nutritionist celebru

Cand vine vroba despre slabit, ne intrebam de ce curele de slabire par sa functioneze intotdeauna mai bine pentru ceilalti decat pentru noi? Raspunsul vine din partea medicului nutritionist Mihaela Bilic!

“Nu exista recomandare mai buna pentru o dieta decat rezultatele pe care le vedem la cineva din anturajul nostru. Cutarescu a slabit, vreau si eu sa tin dieta lui sau sa merg la acelasi nutritionist! Cutareasca se “topeste” de la o zi la alta, trebuie sa aflu metoda miraculoasa care sa functioneze si la mine? Bineinteles ca ne dorim o personalizare impusa de situatia noastra particulara, dar hotararea a fost luata deja- daca merge la cineva, sigur va merge si la mine”, explica medicul pe pagina de Facebook.

“De ce curele de slabire par sa functioneze intotdeauna mai bine pentru ceilalti decat pentru noi? Cea mai importanta conditie este sa facem parte din aceeasi categorie de consumatori ca si norocosul in cauza. Adica nu analizele de sange sau caracteristicile speciale ale unui individ influenteaza reusita dietei, ci apartenenta la una dintre cele 2 tipuri de mancaciosi: inocenti sau emotionali.”, continua “nutritionistul vedetelor”, cum este cunoscuta dr Mihaela Bilic.

Cum reactioneaza inocentii

Inocentii sunt de obicei barbatii care au cateva kilograme in plus acumulate din nebagate de seama, fie a cantitatii de alimente, fie a unor produse percepute gresit, ca fiind nepericuloase pentru silueta. La inocenti ingrasarea s-a produs fie pentru ca au mancat mult, fie pentru ca n-au stiut ca sucul de fructe nu e apa, branza are dublu calorii decat carnea iar cartofii sunt tot aia cu painea. La capitolul portie corecta si ritm al meselor, un inocent nu realizeaza ca nu poti manca 3 feluri la o masa fara sa se simta la curea si nici 3 mese+2 gustari nu ai nevoie, daca nu esti copil in crestere?!

Cand se duce la nutritionist sau cand se apuca de o cura de slabire, inocentul va avea rezultate rapide si spectaculoase din simplu fapt ca a inteles ce greseli facea, a pus ordine in relatia cu alimentele, a reusit sa manance cand ii este foame si sa se opreasca atunci cand s-a saturat. Disciplina si rigoarea unei diete ii da echilibru si detasare, rolul mancarii fiind pentru el exclusiv de hranire a corpului.

Mancarea, un refugiu pentru emotionali

Emotionalii sunt de obicei consumatorii de sex feminin, care nu constientizeaza ca asteapta de la mancare mai mult decat un aport banal de nutrienti- pentru ele mancarea este o sursa de placere, de liniste, de relaxare, de alungare a plictiselii sau tristetei, de umplere a unui gol si de anesteziere a unei dureri/suferinte.

Mancarea la emotionali este un refugiu, o evitare a unei realitati pe care nu o pot accepta sau la care nu se pot adapta. Exista ceea ce numim o “intoleranta la disconfort", o fragilitate psihologica sau o sensibilitate emotionala care se cer compensate/ neutralizate alimentar.

De multe ori mancarea este perceputa ca unica sursa de bucurie si de placere, sentiment efemer care vine la pachet cu un cortegiu intreg de emotii negative: vina, lipsa de incredere in sine, nemultumire cronica, judecati de valoare nefavorabile, desconsiderare, ignorare, abandon, dezgust- toate in legatura cu propria persoana. 

La emotionali cura de slabire va fi in majoritatea cazurilor un esec, disciplina si rigoarea impuse de o dieta sau de catre un nutritionist nu fac decat sa accentueze starea de nemultumire si abuzul pe care respectiva persoana le traia si pana atunci. Cand ai o parere proasta despre tine, cand te consideri fara valoare si lipsit de vointa, cand nu-ti sti nevoile si dorintele, cand viata ta are ca prioritate grija pentru ceilalti iar fiinta ta ramane pe ultimul loc, tot ce-ti lipseste e o cura de slabire?! Nu de liste de alimente permise sau interzise are nevoie sufletul tau, ci de atentie, grija si bunavointa. Nu cu biciul si pedeapsa se scapa de kilogramele in plus, ci cu rabdare si compasiune. Emotionalii nu au nevoie de nutritionist, ci de sprijin psihologic, ei trebuie sa invete sa-si hraneasca hipersensibilitatea cu altceva decat cu mancare, nu cu foamea corpului au ei probleme, ci cu foamea sufletului.
Concluzia? Data viitoare cand va trece prin cap sa apelati la un nutritionist sau la o cura de slabire ce par a functiona eficient pentru cei din jur, intrebati-va din care categorie de consumatori faceti parte si care este relatia voastra cu mancarea. Iar daca sunteti emotionali lasati-o balta, o sa va faca mai mult rau decat bine?!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare