Dieta si nutritie

#sezon rece #imunitate

Sapte obiceiuri pentru a intari sistemul imunitar in sezonul rece

Sistemul imunitar este un mecanism natural de aparare al corpului impotriva elementelor infectioase care cauzeaza boli (virusuri, bacterii, paraziti si fungi) si se gasesc in aer, apa si chiar in mancare.

Sistemul imunitar este „armata” care apara corpul de agresiunile ce vin din exterior si este important sa il pastram puternic si mereu gata de lupta.

Obiceiuri esentiale pentru un sistem imunitar puternic

Este important sa ne consolidam sistemul imunitar prin exercitii fizice, dieta si altele, in special in sezonul rece.

1. Somn bun

Sistemul imunitar se fortifica pe parcursul noptii, iar lipsa somnului creste riscul de infectii si boli. Incearca sa dormi intre sapte si noua ore pe noapte.

2. Consum regulat de fructe

Pentru a mentine imunitatea crescuta trebuie sa incluzi fructele in dieta ta, mai ales in sezonul rece. Cele mai eficiente pentru consolidarea sistemului imunitar sunt fructele care contin vitaminele C, A, B, si E, precum portocale, grapefruit, mandarine si fructe rosii.

3. Iesiri in natura

Chiar daca temperaturile nu sunt tocmai placute, avem nevoie in continuare de timp petrecut in aer liber. Nu ne referim la plimbarile pe langa casa, desi si acestea sunt suficiente in lipsa de altceva, insa ar fi bine sa ne oferim periodic un ragaz in afara orasului, departe de nivelul ridicat de poluare. Doar asa putem intra in contact cu fitoncidele (sustante eliberate de plante si copaci). Acestea reduc hormonii stresului, prevenind astfel infectiile si atacand celulele canceroase.

4. Alimentatie echilibrata

Sunt alimente care contin substante indispensabile corpului nostru in acest sezon. Consuma somon, ton, ansoa, sardine, legume precum broccoli sau rosii, ulei de masline, vin rosu, nuci, miere, usturoi, ceapa si ceai verde. Citricele si alimentele verzi iti vor proteja si ele sistemul imunitar.

5. Gestionarea nivelului de stres

Stresul, tristetea si anxietatea constanta sunt cei mai mari inamici ai sistemului imunitar. Incearca sa faci ceva in acest sens si scapa de toata energia negativa prin exercitii fizice, meditatie, yoga, tai chi, sau chiar prin practicarea unor hobby-uri precum cantatul sau dansaul; uneori chiar si tipatul functioneaza.

6. Exercitii fizice

Plimba-te, alearga, implica-te in activitati fizice care iti fac placere pentru a-ti mentine sanatatea fizica si psihica. Daca suferi de astm sau probleme cardiace, consulta medicul inainte de a incepe practicarea unui sport.

Iata cateva idei de exercitii fizice:

mergi pe banda de alergare pentru 10 minute, fara sa te fortezi

danseaza pentru a te elibera de stres si a-ti fortifica sistemul imunitar

combina bicicleta statica cu abdomenele si incearca sa urci cat mai mult pe scari.

7. Nu uita de hidratare!

Hidrateaza-te si imbraca-te bine. Este gresit sa ne gandim ca in sezonul rece transpirand mai putin se reduce si necesarul de apa. De fapt, aportul de apa trebuie crescut cu 50% in timpul iernii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare