Dieta si nutritie

#alimente #vitamina d

Sapte alimente bogate in Vitamina D, care iti vor intari sistemul imunitar

Un sistem imunitar puternic este cheia unei vieti sanatoase. Avem nevoie de el indiferent de sezon si cu atat mai mult cand gripa pandeste la orice colt sau acum, in plina pandemie, cand rata infectarii cu coronavirusul SARS-CoV-2 creste de la o zi la alta.

Medicii atentioneaza ca un sistem imunitar nu poate fi consolidat fara Vitamina D, asa ca iata 7 alimente care iti vor fi de mare ajutor.

Somonul este un peste bogat in acizi grasi Omega-3, dar si in Vitamina D. De fapt, specialsitii spun ca o portie de somon contine aproximativ o treime din doza de care un adult are nevoie zilnic pentru a avea un sistem imunitar puternic.

Ciupercile, ca si omul, au cu atat mai multa Vitamina D, cu cat sunt expuse mai mult la soare. Prin urmare, nu te feri sa le incluzi in dieta ta, mai ales ca au si alte beneficii. Daca inlocuiesti cu ciuperci un sfert din carnea pe care o consumi intr-o zi nu doar ca vei reduce numarul de calorii si de grasimi, dar vei oferi organismului si alti nutrienti precum potasiu, vitamine din complexul B si antioxidanti.

Galbenusul de ou este o buna sursa de Vitamina D, dar si de alte vitamine si minerale esentiale pentru un sistem imunitar consolidat, precum seleniul. Indiferent cum iti place sa consumi ouale - fierte, omleta sau prajite - nu evita sa consumi galbenusul!

Sucul de portocale este o bautura sanatoasa si stiai deja ca este bogat in Vitamina C. Mai mult, un pahar de 250 de ml de suc de portocale iti va oferi 15% din aportul necesar zilnic de Vitamina D, dar si flavonoide, un compus chimic natural care te apara de infectiile tractului respirator superior.

Laptele nu contine vitamina D in mod natural, insa cele mai multe sortimente din comert sunt imbogatite cu acest nutrient, pentru a combate rahitismul.

Carnea de vita este o sursa naturala de Vitamina D, dar si de alti nutrienti importanti pentru sanatate, precum zincul. Consumul moderat de carne de vita este important in special in sezonul rece, cand nu beneficiem de atat de multa expunere la soare, necesara pentru a secreta propria rezerva de Vitamina D.

Stridiile poate nu sunt atat de populare la noi, insa e bine de stiut ca sunt printre alimentele cele mai bogate in Vitamina D, pe langa grasimi sanatoase si Vitamina B12. Indiferent cum le consumi, sote, la gratar sau ca topping pe pizza, nu ai cum sa faci o greseala daca le consumi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare