Dieta si nutritie

#alimente sanatoase #rubarba #dieta si nutritie

Rubarba - beneficii pentru sanatate

Rubarba este un fruct special, ideal pentru placinte si ale deserturi acrisoare. Are numeroase beneficii pentru organism si contine vitamine, minerale si antioxidanti puternici.


Ce este rubarba


Rubarba este o planta asemanatoare cu tijele de telina. Are insa o culoare roz. De la rubarba se consuma tulpina, care poate fi gatita, se poate pune in deserturi, sau poate fi consumata ca atare, cruda. Rubarba are o istorie indelungata si a fost folosia in China in scopuri medicinale.


Ce contine rubarba


Rubarba este o sursa excelenta de vitamina C, care este un nutrient important pentru sistemul imunitar. Contine si fibre alimentare care ajuta la reglarea sistemului digestiv. Este si o sursa importanta de calciu, care este esentiala pentru oase si dinti puternici.

Este saraca in sare si grasimi saturate, fiind astfel ideala pentru prevenirea afectiunilor cardiace. Este de asemenea bogata in vitamina K, care previne diabetul.

Rubarba este si o sursa importanta de luteina, un compus natural cu o serie de beneficii pentru organismul uman. Alimentele bogate in luteina imbunatatesc sanatatea pielii si a ochilor. Ochii si pielea sunt singurele organe ale corpului care sunt expuse la factorii din mediul inconjurator. Luteina neutralizeaza radialii liberii care sunt periculosi si pot duce la cancer.

Compusii care confera rubarbei culorea intensa sunt antioxidanti puternici care imbunatatesc sanatatea si previn imbolnavirile. Licopenul si antocianinele sunt antioxidantii care se gasesc in rubarba si care previn cancerul.


Beneficiile consumului de rubarba


Rubarba are proprientati anti-cancer care reduc riscul de cancer si dezvoltarea anormala a celulelor. Datorita continutului mare de fibre, rubarba este indicata in cazurile de indigestie. Rubarba proaspata rece ajuta la echilibrarea acizilor stomacali si la reglarea digestiei.

Rubarba reduce si presiunea arteriala si este benefica si pentru femeile aflate la menopauza. Are si proprietati antibacteriene si ajuta la inhibarea afectiunilor produse de stafilococul auriu. De asemenea, ajuta si la reducerea coleterolului si are proprietati antioxidante, antiinflamatorii si antialergice.

Vitamina K din rubarba reduce rezistenta organismului la insulina, ceea ce previne diabetul, in special in randul barbatilor. Substantele active din rubarba ajuta si la intarirea sistemului imunitar, prevenirea infectiilor si reglarea greutatii corporale.

Rubarba reduce si inflamatiile ficatului, fiind astfel ideala pentru persoanele care sufera de hepatita. Este ideala si pentru tratarea afectiunilor renale si previne depunerile de calciu. Rubarba reduce si riscul de afectiuni ale plamanilor.


Efecte secundare


Rubarba a fost folosita de secole in medicina traditionala chineza. Nu are efecte secundare daca este folosita cu moderatie. Chiar daca are proprientati anticancerigene, persoanele care sufera de cancer trebuie sa discute inainte cu medicul. De asemenea, si persoanele cardiace trebuie sa aiba grija la consumul de rubarba.

De la rubarba se consuma doar tija. Frunzele sunt toxice si pot fi chiar fatale. Contin oxalati, toxine puternice, otravitoare, care sunt foarte periculoase daca sunt consumate in cantitati mari.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare