Dieta si nutritie

Rosiile, sanatatea din gradina!

Bine coapte si de preferat crescute in gradinile de la tara, rosiile sunt un bun si ieftin remediu pentru tratarea multor afectiuni. Desi in Romania au fost cunoscute destul de tarziu, pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, conditiile prielnice de clima si sol au permis extinderea rapida a culturilor, astfel ca, in scurt timp, rosia a devenit cea mai populara planta legumicola.

 

Importanta terapeutica a rosiilor este datorata continutului bogat in vitamine, glucide , acizi organici, saruri minerale si elemente energetice. Insa, acest continut variaza in functie de soi, zona de cultura, conditiile climatice variabile de la an la an si de tehnologia de cultivare .

Infectiile respiratorii, reumatismul, obezitatea, diabetul, colesterol, , guta sunt doar cateva dintre afectiunile ce se pot trata in urma unei cure cu rosii. O jumatate de kilogram de rosii mancate in fiecare zi, mai ales in timpul pranzului, accelereaza metabolismul amidonului si al grasimilor, protejand organismul de cresterea in greutate.

De asemenea, este un tratament eficient pentru diminuarea cheagurilor de sange si pentru impiedicarea formarii altora. Cu rosii, se amelioreaza si hiperaciditatea gastrica si ulcerul, daca se consuma 1,5 litri suc proaspat pe zi, vreme de aproximativ trei saptamani

Arsurile solare, tratate cu rosii

Potrivit unui studiu efectuat in Marea Britanie, persoanele care consuma zilnic rosii isi protejeaza pielea de efectele nocive ale soarelui. Cercetatorii au descoperit ca aceia care includ in alimentatia zilnica cinci linguri de pasta de tomate sunt feriti de efectele razelor ultraviolete si sunt protejati impotriva arsurilor solare si a ridurilor.

Acestea pot distruge celulele pielii, accelerand procesul de imbatranire si provocand chiar cancer. Concluzia studiului a fost aceea ca persoanele care consuma regulat pasta de tomate sau rosii isi imbunatatesc capacitatea tegumentului de a se apara impotriva arsurilor solare. Specialistii atrag insa atentia ca rosiile nu sunt o alternativa la .

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului