Dieta si nutritie

#energizante #riscuri #bauturi energizante # consum bauturi

Riscurile nebanuite ale consumului de bauturi energizante

Obisnuiesti sa consumi bauturi energizante de fiecare data cand te simti obosit, lipsit de energie si deprimat? Trebuie sa stii ca aceste bauturi te predispun unui risc crescut pentru afectiunile cardiace, diabet si hipertensiune. In plus, in cazuri grave, pot duce chiar la deces. Afla mai jos care sunt riscurile reale la care te supui cu fiecare doza consumata.


Care sunt riscurile bauturilor energizante

Supradoza de cofeina

Majoritatea bauturilor energizante contin cantitati importante de cofeina, aproape de trei ori mai mari decat ponderea care se gaseste in mod normal intr-o ceasca de cafea. Cofeina in exces afecteaza organismul in doua moduri. In primul rand afecteaza direct sistemul central nervos, iar in alt doilea rand, duce la deshidratarea puternica si la pierderea nutrientilor solubili in apa care au un efect calmant asupra sistemului nervos. Aceste efecte combinate cauzeaza agitatie, probleme de somn si anxietate.

Ingrediente stimulente in exces

Cofeina nu este singura substanta stimulenta din bauturile energizante, care contin extracte puternice de guarana, acai berry, taurina, ginseng, creatina, arnitina sau ginkgo biloba. Taurina imbunatateste performanta atletica, iar in combinatie cu cofeina, mareste performanta mentala. Toate aceste chimicale asociate pot stimula in exces sistemul nervos.

Supradoza de zahar

Un alt pericol al bauturilor energizate este zaharul, care se gaseste in cantitati importante. Zaharul este un factor de risc pentru diabet si obezitate. In plus, pe langa zahar, bauturile energizante contin si indulcitori artificiali, care in combinatie cu celelalte ingrediente stimulente, au un efect devastator asupra metabolismului.

Bauturile energizante pentru copii

Numeroase bauturi energizante sunt special create pentru copii si adolescenti, insa nu sunt tocmai aliati de baza ai sanatatii acestora. Intrucat sistemul central nervos al copiilor si adolescentilor nu este complet dezvoltat, implicatiile sunt majore. Parintii sunt principalii responsabili in acest caz si trebuie sa discute cu cei mici despre efectele cofeinei si pericolele bauturilor energizante.

Bauturile energizante si alcoolul

Pe langa cantitatile mari de cofeina si zahar, bauturile energizante sunt bogate si in alcool. Asociate, aceste ingrediente au efecte secundare grave. Cofeina mareste rata de absorbite a alcoolului in organism, dand nastere unor efecte toxice.

Solutia: consumul moderat

Bauturile energizante, consumate cu moderatie, ofera energie de scurta durata, utila in anumite circumstante. Specialistii atrag atentia asupra faptului ca un consum moderat de bauturi energizante nu trebuie sa depaseasca cantitatile tolerate de organism. Cantitatea acceptata de bauturi energizante este de 250 de ml intr-o zi.

Consumul mai mare de 500 ml pe zi este asociat cu o serie de efecte secundare, precum iritabilitate, nervozitate si ritm cardiac marit. In plus, bauturile energizante maresc tensiunea arteriala, riscul de afectiuni cardiace si diabet. De asemenea, din cauza cantitatilor mari de zahar, bauturile energizante contribuie si la carierea dintilor.

Sursa foto: mytrainer.com.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare