Dieta si nutritie

#sanatate #dieta #zahar #dependenta zahar #renuntare zahar

Renunta la zahar in 8 pasi simpli!

Tot mai multe persoane sunt dependente de zahar. Daca te numeri printre acestea si vrei sa renunti la acest obicei nesanatos, te vom invata cum sa faci asta urmand 11 pasi simpli. Succesul este garantat, chiar daca numai gandul abstinentei iti face pofta de ciocolata.

Afla in ce fel te poate afecta consumul de zahar, atat din punct de vedere al sanatatii, cat si din cel al aspectului fizic, si ia decizia corecta in ceea ce priveste ingerarea dulciurilor.

1. Cunoaste-ti adversarul

In primul rand, trebuie sa stii ca zaharul este considerat un drog, intrucat consumul constant poate duce la toxicomanie.

Prin prelucrare, zaharul isi pierde toti nutrientii, furnizandu-i organismului doar zaharuri, care nu fac altceva decat sa genereze si sa creasca pofta de a consuma in continuare dulciuri. Fereste-te de acest cerc vicios si vei observa ca starea ta de sanatate se va imbunatati considerabil.

2. Renunta pur si simplu la zahar

Fii constient de dependenta provocata de consumul de zahar, nu te gandi ca esti tu consumatorul-exceptie care chiar poate spune oricand "nu", dar nu o face pentru ca nu vrea.

Ca si in cazul tratarii altor dependente, raul trebuie taiat de la radacina, nicidecum redus treptat. Daca doresti sa renunti treptat la zahar nu vei face decat sa te amagesti singur.

3. Nu substitui zaharul cu fructe

Consumul de fructe este supraapreciat. Desigur, acestea au niste beneficii in plus fata de zahar, cum ar fi vitaminele si fibrele.

Poti consuma vitamine si fibre din seminte, care nu sunt nocive. Dar daca, totusi, nu vrei sa renunti la fructe definitiv, mananca portocale. Acestea au cel mai slab continut de zaharuri si sunt mai putin daunatoare.

4. Renunta la alcool

Sunt persoane care pretind ca nu consuma dulciuri. De fapt, acesti oameni chiar nu stiu ca bauturile alcoolice contin si ele zahar in cantitati semnificative.

5. Invata sa-ti satisfaci poftele cu preparate sanatoase

Sigur ca poti prepara un tort delicios fara pic de zahar. Si nu iti impune nimeni sa nu consumi alimente care-ti provoaca adevarate orgasme culinare.

Gateste pastrand echilibrul intre ceea ce iti place si ceea ce este bun pentru sanatatea ta.

6. Renunta la carbohidrati

Aproape toti carbohidratii se transforma in glucoza, cu exceptia fibrelor. Este normal sa iti doresti sa mananci carbohidrati atunci cand vrei sa renunti la zahar, tocmai din acest motiv alege sa substitui zaharurile.

7. Gaseste alternative sanatoase

Contrar asteptarilor, uleiul de cocos nu ofera alimentelor dulceata (zahar), ci textura. Cauta si alte ingrediente asemanatoare acestuia si reinventeaza retetele preferate.

8. Nu inlocui zaharul cu indulcitori

Indulcitorii, pe langa faptul ca nu au nici un aport nutritional, sunt de cele mai multe ori procesati chimic.

Asadar, este de dorit sa nu consumi indulcitori, intrucat de multe ori sunt chiar mai nocivi decat zaharul, in sensul ca pot afecta irevocabil sistemul cardiovascular.

Esti deja convins ca renuntarea la zahar este o necesitate pentru pastrarea integritatii si sanatatii organismului tau? Nu trebuie decat sa tii cont de principiile de mai sus si nici nu-ti vei da seama de abstinenta. Cel putin, nu din cauza poftelor. Desigur, este foarte posibil ca intr-un timp extrem de scurt sa te simti mult mai bine, sa ti se fortifice sistemul imunitar si sa arati grozav. Mai ai nevoie de alte argumente?

Sursa foto: foodaddictionscience.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare