Dieta si nutritie

#alimente #congelator #congelare

Reguli de pastrare a alimentelor in congelator

Congelarea este o metoda rapida si usoara de a conserva alimentele pe o perioada mai mare de timp. Congelarea gresita duce insa la uscarea si deteriorarea alimentelor, care astfel nu mai pot fi consumate. Este foarte important ca alimentele sa fie congelate in pungi si recipiente speciale. Congelarea intarzie dezvoltarea microorganismelor si enzimelor care altereaza alimentele. Cu toate acestea, alimentele nu mai trebuie consumate dupa 9 luni de congelare .

Iata mai jos cateva sfaturi pentru a congela in mod corect alimentele:

1 Raceste alimentele inainte de a le congela. Este interzis sa congelezi produse fierbinti sau calde. Acestea vor creste temperatura din interiorul congelatorului si pot cauza decongelarea alor produse.


2 Alimentele nu trebuie recongelate. Chiar daca alimetele au fost gatite, este mai sigur sa nu le recongelezi.


3 Foloseste congelatorul la capacitate maxima. Este mult mai economic. Aerul rece nu trebuie sa circule mult, astfel ca se foloseste mult mai putin energie. De asemenea, atunci cand congelatorul este plin, alimentele bine congelate le mentin reci si pe cele mai noi. Daca congelatorul tau are multe spatii goale, depoziteaza in acele locuri sticle din plastic umplute pe jumatate cu apa.


4 Impacheteaza bine toate alimentele pe care le depozitezi in congelator .


5 Congeleaza alimente in portii potrivite. Carnea poate fi foarte usor depozitata in portii potrivite pentru a face o friptura pentru membrii familiei. In acest fel nu trebuie sa dezgheti o cantitate mai mare de carne. Greutatea ideala a unui pachet cu alimente congelate trebuie sa fie de 500 de grame.


6 Aseaza pachetele noi cu alimente mai in spate. De asemenea, muta-le pe cele mai vechi mai in fata, pentru a le consuma mai devreme.


7 Eticheteaza fiecare pachetel pe care il congelezi. Scrie ce contine fiecare pachet si anul in care a fost depozitat.


8 Alimentele pot fi recongelate daca au fost decongelate in frigider si inca mai au portiuni tari cu gheata. Daca aceste au fost insa dezghetate, cel mai sigur este sa le gatesti inainte de a le recongela.


9 Pentru a pastra aroma si calitatea alimentelor pentru un timp mai indelungat, depoziteaza-le in pungi si containere ermetice, prin care sa nu patrunda aerul. De asemenea, unele alimentele pot fi inmpachetate si in folie de aluminiu .


10 Carnea trebuie depozitata intotdeauna in pungi ermetice. Acestea sunt recomandate in special daca vrei sa tii carnea la congelator mai multe luni. Cutiile din metal si plastic sunt ideale pentru sosuri. Ai grija insa nu le umpli complet, pentru ca in timpul congelarii pot exploda.


11 Pentru a preveni contaminarea, dezgheata alimentele congelate in frigider sau in cuptorul cu microunde.


12 Alimente precum usturoi, ardei iute sau ceapa devin dure la congelare. Este astfel indicat sa eviti congelarea unor astfel de produse.


13 Temperatura din congelator nu trebuie sa fie niciodata mai mare de 0 grade Celsius. De asemenea, fluctuatiile de temperatura afecteaza calitarea alimentelor, astfel ca este indicat sa pastrezi o temperatura constanta in congelator.
 

Alimente care nu se congeleaza
 

Aproape toate alimentele pot fi congelate. Exista insa si produse care se deterioreaza in timpul congelarii. Alimentele care nu se pot congela sunt conservele, ouale, maioneza, laptele, cremele pentru prajituri, legumele cu un continut ridicat de apa, verdeturile proaspete precum patrunjel sau busuioc, iaurtul sau branza.

De asemenea nu se pot congela nici castravetii, rosiile, salata verde, ridichiile, cartofii, smantana sau alimentele prajite.
 

Cat timp pot sta alimentele la congelator
 

Majoritatea alimentelor pot fi congelate chiar si timp de 9 - 10 luni. Altele insa nu mai pot fi consumate dupa o luna de zile. De exemplu sunca poate fi congelata timp de 1 luna, carnea de vita 6 - 12 luni, untul 6 - 9 luni, carnea de pui 6 - 12 luni, pestele 6 luni, margarina 4 - 5 luni, carnea de porc 3 - 4 luni.

Iata mai jos un tabel cu alimente si durata lor de congelare.
 

Aliment
Durata de
Sfaturi
Paine 1 luna Inainte de a fi congelata painea trebuie sa fie racita. Pentru a decongela, painea se lasa la temperatura camerei, timp de 2 - 3 ore.
Fructe  6 luni Fructele se racesc la frigider si apoi se impacheteaza in pungi ermetice.

 
Tort 3 luni Torturile cu glazuri si creme cu unt se pot congela cu succes. Evita insa sa le congelezi pe cele care au crema din oua.
 
Placinte cu fructe 4 luni Inainte de a congela, placintele trebuie complet racite. Se impacheteaza bine in hartie de copt si se depoziteaza intr-o punga de plastic.
 
Aluat de prajituri  3 luni Aluatul se impacheteaza in pungi ermetice. Inainte de a fi congelat, aluatul se tine peste noapte in frigider.
Legume 6 luni Inainte de a le congela, legumele se tin in apa rece cateva minute. Se depoziteaza in pungi ermetice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare