Dieta si nutritie

#scadere in greutate #regim de slabire #ingrasarea #cura de slabire #ceaiul antiadipos #capsula de slabit

Regim de slabire pe principii sanatoase

Scaderea rapida in greutate ( cura de slabire ) nu reprezinta o metoda serioasa si sanatoasa, si este urmata aproape totdeauna de crestere in greutate, deseori mai mare decat cea de pornire!! De aceea este preferabil un regim alimentar de slabire, pe termen lung, daca se poate permanent, decat o cura scurta, uneori eficienta, dar totdeauna cu efect pe termen scurt.

 


Principii fundamentale pentru o scadere in greutate sanatoasa si durabila:


- Fiti motivati, fiti ambitiosi, porniti la drum convinsi ca trebuie sa slabiti (pentru sanatate, pentru a arata mai bine, pentru a cheltui mai putini bani pe mancare - si apoi pe slabit - si pe haine, pentru oamenii de langa dvs, pentru imaginea la locul de munca sau in cartier, sau.. pentru a inchide gura cuiva si a starni invidia altora). Nu exista motiv pentru care unii sa aiba ambitie, iar dvs nu!

- Cautati un moment favorabil de incepere a regimului: inceput de luna, ziua de nastere, schimbarea locului de munca, locuintei, sfarsitul concediului sau a sarbatorilor de iarna, un an nou, cresterea cheltuielilor, sfarsitul stocului de haine care va incap, faptul ca nu mai aratati bine, etc.

- Nu va propuneti scaderi spectaculoase si rapide in greutate, pentru a evita o dezamagire.

- Modificati-va obiceiurile alimentare actuale definitiv!

- Regimurile alimentare sofisticate nu au viata lunga ! Este foarte greu sa va schimbati total obiceiurile alimentare pe care le aveti de 30-40-50-60 de ani. De obicei este imposibil. De aceea optati pentru modificarea moderata a obiceiurilor alimentare actuale, nu pentru schimbarea lor radicala, care este foarte greu de mentinut, si adesea costisitoare.

- Adopatati o alimentatie variata, evitati nonotonia; monotonia alimentara va scade pofta de mancare, dar nu si cantitatea de calorii inghitite; desi mancati “doar ca sa traiti”, veti observa ca mancati de fapt “mai mult decat va trebuie sa traiti”, si in concluzie puteti lua in greutate.

- Nu reduceti numarul de mese sub trei pe zi, plus o mica gustare (un mar sau alt fruct) in intervalul cel mai mare dintre mese. Intervalul dintre mese trebuie sa fie de 4-7ore.

- Nu mancati dupa ora 19.

- Reduceti putin din toate alimentele consumate in prezent. Dvs stiti foarte bine cat mancati de obicei, asa ca reduceti painea cu o felie, ciorba cu un polonic, felul doi cu o lingura sau o parte din carne, pastele fainoase cu 1/3, ciocolata cu 3/4, zaharul cu 1/2, grasimile cu 1/2, alcoolul cu 1/2, pizza, sticksurile, cartofii cu 1/2, sucurile sau alte bauturi dulci cu jumatate, etc.

- Mancati mai lent, mestecati bine (o mestecare buna a alimentelor satura mai bine si le face mai usor de digerat), prelungiti-va masa cu 10-20 de minute fata de acum.

- Reduceti consumul de sare - gustul sarat creste pofta de mancare. Beti minimum 1,5 lichide pe zi; digestia si metabolizarea alimentelor are nevoie si de apa.

- Cel mai mare dusman al regimului dvs este foamea, pe care s-ar putea sa o simtiti frecvent in primele doua-trei luni. Foamea s-ar putea sa va impinga sa mancati intre mese sau dupa mese, uneori pe ascuns, chiar mai mult decat inainte!! Rezistati acestei tentatii, mancand legume si fructe care nu aduc calorii multe, sau consumand apa.

- Cresteti cu 1/2 consumul de legume si fructe; mancati cel putin 5 legume sau fructe pe zi dupa masa, proaspete sau conservate - cu atentia la cantitatea de zahar din ele-; fibrele din aceste aliemente cresc senzatia de satul.

- Mancati la micul dejun serios, un sfert din cantitatea zilnica de alimente. Mancati peste de 2-3 ori pe saptamana inlocuind carnea.

- Daca obisnuiti sa mancati ciocolata, mancati doar o bucatica pe zi.

- Atentie la salate care sunt considerate hipocalorice: maioneza, uleiul, untul, smantana, cascavalul, branza utilizate frecvent in salate, pot constitui o sursa de calorii, desi sunt considerate alimente “usoare”.

- Utilizati aromele in gatit, pentru ca mancarea sa aiba gust

- Nu scoateti complet din alimentatie cartofii, partele fainoase, orezul, legumele uscate painea, desi aduc calorii! Ele aduc mai putin calorii decat alte alimente, si in plus scad serios senzatia de foame.

- Evitati prajirea alimentelor. Optati pentru frigere, fierbere, coacere, preparare la abur, etc, in locul prajirii cu grasime (ulei, untura, etc).

- Cresteti-va activitatea fizica fata de cea actuala. Chiar daca nu mergeti “la sala”, puteti merge pe jos o statie de autobuz in plus, urcati un etaj in plus pe jos, mergeti la magazinul din apropiere pe jos, plimbati-va copilul sau cainele o jumatate de ora seara. Daca faceti plimbarea in locul timpului petrecut la televizor, castigul este dublu.

- Daca puteti, faceti acasa minimum 15 minute de gimnastica zilnic, preferabil pe fond muzical alert.
Nu ar fi rau sa va vada un medic inainte de inceperea regimului, pentru ca este posibil (rar, extrem de rar) ca cresterea in greutate sa fie data de o probleme medicala, al carei tratament sa duca la scaderea in greutate. Dar, nu sperati ca aceasta sa fie cauza ingrasarii.

- In 90% din cazuri, ingrasarea este data de alimentatie in exces fata de nevoile organismului, asociata cu efort fizic redus. Odata cu inaintarea in varsta, arderile scad, de aceea, cu aceeasi cantitate de mancare, la varsta 40 de ani luati mai mult in greutate fata de varsta de 30 de ani!

- Nu fiti tentat de reclamele care te slabesc “miraculos”, intr-un timp record (pilula de slabit, capsula de slabit , ceaiul de slabit, ceaiul antiadipos , medicamente de slabit, etc). Acestea metode sunt foarte profitabile, mai ales pentru cei care vand produsele respective, dar sunt sau ineficiente pe termen lung, sau cu efecte secundare uneori importante.

- Propuneti-va sa slabiti 0,5-1kg/luna. Este un tel realist, sanatos si posibil de atins.

Material preluat de pe www.despreboli.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare