Dieta si nutritie

# combinatie alimente #specialisti #alimente

Putem combina alimentele? Ce spun specialistii

Mihaela Bilic a venit cu o noua informatie pentru fanii sai, explicand ca toti trebuie sa faca diferenta intre mancatul sanatos si echilibrat si cel pentru slabit. Astfel, cunoscutul nutritionist le-a explicat ca alimentele se pot combina, atata timp cat se mananca mai putin.

 

“De ce mancam carne cu garnitura?

Asocierile dintre alimente inseamna mai mult decat obiceiuri si traditii culinare, in realitate au la baza argumente nutritionale. Combinatia clasica dintre carne si garnitura nu este intamplatoare, iar faptul ca ne place saorma cu de toate nu e de mirare! Asta pana ne-au incurcat nutritionistii cand ne-au spus ca ele se mananca separat…daca vrem sa slabim! Mancatul de slabit e una, iar mancatul sanatos si echilibrat e cu totul altceva.

Care sunt motivele pentru care trebuie sa combinam alimentele intre ele?

Pentru ca natura ne-a vrut omnivori, adica sa mancam din toate. Si ca sa ne oblige sa facem asta, nu a creat un aliment complet, care sa contina toti nutrientii. Avem proteine si grasimi in produsele de origine animala, iar fibre si glucide doar in produsele de origine vegetala. O farfurie ideala inseamna carne, cartofi si salata, ca sa avem proteine, grasimi, carbohidrati, fibre si vitamina C- fiecare vine cu aportul lui si acoperim toate categoriile de alimente. De ce nu mancam mamaliga goala? Pentru ca nu contine niciun gram de grasimi, proteinele vegetale sunt incomplete si nu are vit. B3. Oamenii saraci sufereau pe vremuri de pelagra, pentru ca nu aveau un pic de carne, branza sau ou langa mamaliga.

Cand mancam asociat are loc o sinergie nutritionala, alimentele se completeaza si se potenteaza intre ele, le creste bioeficienta la capitolul absorbtie si metabolism. Fierul din carne se absoarbe mai bine in mediu acid, motiv pentru care punem legume sau sos de rosii in tocanita. Vitaminele si fitonutrientii liposolubili din vegetale au nevoie de grasime, motiv pentru care punem branza sau ulei in salata.

Stiati ca exista un factor numit MPF (meat, poultry, fish) prezent in alimentele de origine animala? Este un element stimulator pentru absortia de fier din legume si cereale, care incurajeaza si recomanda asocierile alimentare. Pentru cresterea utilizarii fierului non-hemic si combaterea anemiei, fainoasele si legumele au nevoie de carne sau peste la aceeasi masa, iar salatele si sendvisurile trebuie sa contina un pic de sunca sau de branza- asa ajutam absortia fierului din paine si legume.

Indicele glicemic este mai mic daca fainoasele sunt combinate cu grasime. Indicele glicemic inseamna viteza cu care glucoza din mancare se absoarbe in singe si creste glicemia. Cu cat indicele glicemic este mai mare, cu atat se descarca mai multa insulina, hormonul responsabil de ingrasare.

Putina lume stie ca glucoza se absoarbe mai usor din lichide si mai repede daca mancam zahar pe stomacul este gol. Dar cel mai interesant este ca asocierea dintre fainoase si grasime incetineste absortia glucozei. Prin urmare indicele glicemic pentru paine scade daca o mancam cu unt. Iar pastele si orezul afecteaza mai putin glicemia daca contin branza, masline sau carnati.

Concluzia? Sunteti liberi si chiar va recomand sa asociati! Mancam mai putin, ca sa ramanem in bugetul de calorii, dar obligatoriu mancam combinat, ca sa fie sanatos si echilibrat! O saorma cu de toate…mancata pe jumatate.”, a zis Mihaela Bilic, pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului