Dieta si nutritie

#alimentatie #alimente #mihaela bilic #nutritie #struguri #prune

Prune sau struguri?Ce fruct este mai sanatos si care ingrasa mai putin

Toamna este anotimpul prunelor si al strugurilor unele dintre cele mai savuroase fructe ale anului. Multi romani profita din plin de abundenta acestora consumandu-le in voie. Insa, pe langa faptul ca sunt pline de vitamine di minerale, acestea au un continut ridicat de zahar si duc la acumularea de grasime pe abdomen, avertizeaza nutritionistul Mihaela Bilic care sustine ca aceste fructe, ca multe altele, trebuie consumate in cantitati limitate.

 

“Prune sau struguri?
Sunt fructe de sezon, dulci si parfumate, pe care suntem tentati sa le mancam pe saturate! Nu se pune problema daca sunt sanatoase sau nu, ci care ingrasa mai tare😱😂

In functie de soi, prunele au un aport caloric de 45-70 cal si un aport de zahar aprox 10g/100g. De retinut ca sunt fructe climacterice, care se coc si dupa ce au fost culese…si cu cat sunt mai coapte, cu atat sunt mai dulci😝 In prune exista sorbitol, un alcool de zahar rezistent la digestie, care are efect laxativ si prebiotic (hraneste flora intestinala din colon).
Contin si fibre solubile si insolubile (pectine si celuloza) care accelereaza tranzitul intestinal si previn constipatia. La capitolul minerale sunt bogate in potasiu cu rol in hidratare, reglarea tensiunii arteriale si contractia musculara.

Strugurii sunt campioni la capitolul “dulceata”, au 15-20g zahar si 80-90 cal/100g. Merita sa-i laudam pentru continutul de potasiu, magneziu si calciu, sucul de struguri fiind o bautura recomandata in refacerea dupa efortul fizic intens la sportivi. Strugurii negri sunt renumiti pentru aportul de resveratrol, un antioxidant cu efect protector cardiovascular. De retinut ca cea mai eficienta forma de resveratrol exista in vinul rosu, nu in sucul de struguri! De unde concluzia ca un strop de alcool face bine si la inima si la dispozitie🥳

Si prunele si strugurii au efect detox si alcalinizant. Sunt cel mai sanatos si echilibrat desert oferit de natura. Insa ca orice desert, se mananca cu masura🤓”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului