Dieta si nutritie

#probleme de sanatate #boli femei #slabire #kilograme in plus #greutate #afectiuni femei #greutate femei

Probleme medicale pentru care femeile nu slabesc

Dieta echilibrata si miscarea regulata reprezinta combinatia ideala pentru eliminarea kilogramelor in plus. Daca schimbarile in stilul de viata nu iti ofera rezultatea asteptate este posibil sa suferi de anumite afectiuni care scad capacitatea organismului de a arde caloriile.

 

Afectiuni  ale tiroidei


Glanda tiroida produce hormoni care regleaza modul in care organismul consuma energia. In special dupa varsta de 40 de ani, femeile sunt afectate de hipotiroidis, o afectiune a glandei tiroide care incetineste metabolismul si provoaca numeroase dereglari.

Simptome: Poti suferi de oboseala, pierderea parului, ten uscat, dureri articulare, slabiciune musculara, menstruatie abundenta, sensibilitate crescuta la frig sau depresie.

Care sunt testele: Medicul endocrinolog te va supune testului TSH, care masoara nivelul de hormoni tiroidieni. Cu cat nivelul TSH este mai mare cu atat tiroida ta are o functie mai lenta. Alte teste pe care trebuie sa le faci sunt T3 si T4, care masoara nivelul principalilor hormoni tiroidieni.

Cum se trateaza: Medicul iti va prescrie pentru inceput doze mici de hormoni tiroidieni T4. Daca simptomele nu se amelioreaza, este indicat sa discuti cu medicul.
 

Dereglari hormonale


Una din zece femei sufera de sindromul ovarelor polichistice, o afectiune in care ovarele produc o cantitate mare de hormoni masculini. Pe langa cauzarea problemelor de ovulatie si infertilitate, acest sindorm este in stransa legatura cu rezistenta la insulina, o dereglare a modului in care organismul proceseaza zaharul.

Aceasta afectiune este de obicei asociata cu depunere de grasimi, in special in jurul taliei. Netratata, rezistenta la insulina duce la diabet.

Simptome: Printre simptomele dereglarilor hormonale se numara cicluri menstruale neregulate, exces de par facial sau corporal sau infertilitate.

Care sunt testele: Medicul ginecolog poate determina nivelul de hormoni sexuali si dezechilibrele de testrosteron, progesteron si estrogen. De asemenea, va determin si daca prezinti chisturi.

Cum se trateaza: Schimbarile in stilul de viata sunt de obicei primul pas spre vindecare. Adopta o dieta echilibrata, fa mai multa miscare. Medicul iti va recomanda sa eviti consumul de zaharuri si carbohidrati rafinati.
 

Alergii alimentare


Multe persoane persoane nu sunt constiente ca sunt alergice la anumite alimente. In timp ce alergia la alimente se manifesta imediat, intoleranta la alimente poate avea o varietate de cauze, inclusiv lipsa unor enzime digestive sau sensibilitatea la aditivii alimentari.

Intoleranta la alimente se manifesta de obicei in timp. Alimentele care pot cauze alergii si simptome neplacute sunt lactatele, glutenul, ouale, soia sau nucile.

Simptome: Pe langa cresterea in greutate poti experimenta si balonare, gaze intestinale, diaree sau constipatie, dureri de cap, oboseala si dureri articulare.

Care sunt testele: Medicul internist sau gastroenterolog te va supune unor teste care vor determina alimentele la care esti sensibila.

Cum se trateaza: Medicul iti va recomanda sa renunti la alimentele alergene, pentru 2 sau 3 saptamani. Iti va prescrie si suplimente probiotice, care sa restabileasca flora digestiva.
 

Efecte secundare la medicamente


Cresterea in greutate poate fi un efect secundar al unor medicamente ca antidepresive, steroizi sau pilule anticonceptionale.

Simptome: Cresterea in greutate apare la cateva saptamani de la inceperea unui tratament medicamentos.

Cum se trateaza: Vorbeste cu medicul tau, care iti poate prescrie un alt medicament.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului