Dieta si nutritie

#sfaturi dormit bine noapte #probleme somn #somn

Probleme cu somnul? 6 moduri pentru a dormi mai bine la noapte!

In contextul unui stil de viata aglomerat si stresant, un somn odihnitor, pentru a iti reincarca bateriile, reprezinta cel mai bun aliat pe care il poti avea. Insa, multi oameni inca se confrunta cu lipsa unui somn linistitor, iar aceasta problema poate cauza multiple neplaceri pe termen lung.

Daca si tu ai probleme cu somnul, iata sase moduri prin care vei putea dormi mai bine la noapte.

1. Stabileste o rutina

Stabilirea unei anumite ore in care sa mergi la culcare in fiecare seara nu este o idee buna doar pentru cei mici, ci si pentru tine. Atunci cand te pui la somn la ora 10 seara, apoi la ora doua noaptea si urmezi astfel in fiecare seara o alta ora de somn, corpul tau nu va mai sti cand trebuie sa fie adormit.

Iar pierderea unor ore importante de somn poate dauna creierului si corpului tau, afectandu-ti chiar si calitatea somnului pe care il ai.

2. Evita ecranele

Vizionarea unui film inainte de somn poate deveni o rutina, insa acest lucru este foarte gresit. Telefonul, laptopul, tableta sau televizorul contracareaza starea de somnolenta naturala a corpului prin emiterea unei lumini albastre. Aceasta unda specifica poate fi gasita si in lumina soarelui, acesta fiind motivul pentru care atunci cand iesi afara intr-o zi insorita iti recapeti energia.

Renunta la a mai utiliza orice astfel de dispozitiv cu cel putin 30 de minute inainte de a te pregati de culcare.

3. Foloseste patul doar pentru somn

Sa stai in pat atunci cand citesti, te uiti la serial sau pur si simplu vrei sa te relaxezi, nu este intotdeauna cea mai buna idee. Patul ar trebui sa fie un sanctuar care sa te ajute sa te odihnesti cat mai bine, iar daca iti desfasori si alte activitati aici il vei transforma rapid intr-un loc stresant.

Daca te-ai pus in pat si nu poti sa dormi, du-te pentru cateva minute in alta camera si realizeaza o activitate plictisitoare. Subconstientul tau iti va transmite apoi ca cel mai bine ar fi sa mergi in pat pentru a te odihni.

4. Nu amana ora de trezire

Sa amani trezirea de dimineata pentru inca 10 - 15 minute face parte dintre cele mai tentante si placute activitati. Insa, acest lucru nu este atat de benefic pentru tine pe cat ai crede. Somnul pe care il vei avea in acele cateva minute va fi unul extrem de slab calitativ si, in final, te va face sa te simti mai obosit decat ar trebui.

5. Fa exercitii dimineata

Exercitiile aerobice de dimineata nu numai ca scad riscul unei boli cronice, reduc sentimentul de anxietate si te ajuta sa ai greutatea dorita, ci iti imbunatatesc si calitatea somnului.

De asemenea, evita pe cat posibil sa iti faci exercitiile si seara, cu putin timp inainte de culcare. Vei obtine o energie care te va impiedica sa adormi la ora pe care ti-o propui.

6. Evita mancarea prea grea inainte de somn

O masa bogata in grasimi are o durata de timp mai mare pentru a fi digerata comparativ cu una mai usoara, iar acest lucru te poate tine treaz mai mult decat ti-ai dori.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare