Dieta si nutritie

#alimentatie #dieta #dieta antiinflamatoare

Pro si contra dietei antiinflamatorii

Dieta antiinflamatorie a fost dezvoltata de Andrew Weil, doctor absolvent al Universitatii Harvard, care considera ca anumite alimente cauzeaza inflamatii ce duc la boli cardiovasculare si la cresterea in greutate.

Weil a realizat o dieta care include o multime de grasimi si de fibre sanatoase, dar limiteaza consumului de proteine animale.

Practic, dieta antiinflamatorie se bazeaza pe un aport zilnic de 2.000-3.000 de calorii, in functie de sex, gabarit si de nivelul activitatii fizice. In jur de 40-50% din calorii vor proveni de la carbohidrati, 30% din grasimi si 20-30% din proteine. Doctorul Weil sugereaza un amestec din toti cei trei nutrienti la fiecare masa.

Dieta este controversata, asa ca iata cateva argumente pro si contra.

Avantajele dietei

Este usor de urmat din punct de vedere al restrictiilor si are drept obiectiv imbunatatirea starii de sanatate.

Doctor Weil sustine ca aceasta dieta ajuta la pierderea kilogramelor in plus. Ea ocupa locul 13 in topul dietelor realizat de US Health News.

Poate imbunatati starea generala de sanatate. In timp ce este bine cunoscut si dovedit ca obezitatea cauzeaza inflamatii si boli conexe, este mai putin evident faptul ca reducerea inflamatiilor va duce automat la slabire. In orice caz, exista unele studii care arata ca inflamatiile cresc riscul de obezitate. Cu toate acestea, aportul de produse proaspete, de fibre si acizi sanatosi omega 3 pe care dieta antiinflamatorie ii livreaza organismului pot ajuta la pierderea in greutate.

Este versatila. Flexibilitatea este cu siguranta unul dintre argumentele pro ale dietei antiinflamatorii. Poti sa o adaptezi la o dieta vegetariana si poti sa iti planifici mesele tinand cont de aportul de calorii maxim pentru fiecare zi. Este, de asemenea, usor de adaptat pentru persoanele care nu tolereaza glutenul.

Dezavantajele dietei

Eliminand proteinele animale, aceasta dieta poate duce la unele deficiente nutritionale, iar unele dintre retete necesita mult timp pentru prepararea lor.

Necesita un aport de suplimente nutritive. Weil recomanda multivitaminele, calciul, coenzima Q10 si uleiurile de peste pentru cei care nu reusesc sa manance peste gras de cel putin de doua ori pe saptamana.

Unul dintre dezavantajele cele mai evidente ale dietei antiinflamatorii este lipsa unui plan de masa precis. Poti adapta dieta la nevoile tale, dar va trebui, de asemenea, sa stai departe de carne, de lapte si de mai multe tipuri de uleiuri vegetale.

Sursa foto: becomegorgeous.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului